Сретеновић: Ми који радимо у болници не уочавамо значајно смањење броја оболелих 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Сретеновић: Ми који радимо у болници не уочавамо значајно смањење броја оболелих
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
15.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Флуктуације и минималан пад броја оболелих, ми који радимо у болници, не узимамо као

 значајно побољшање ситуације, посебно ако имамо у виду искуство претходних годину и по дана, рекао је директор Опште болнице у Чачку др Мирослав Сретеновић, након састанка Радног тима за праћење ширења заразе вирусом корона.

„Питање је из које перспективе гледате, ја који гледам из болнице, не примећујем значајан пад. Јутрос имамо 143 лежећих пацијената, од тога 15 пацијената у респираторном центру. Број дневних прегледа је око 150 дневно, а од тога углавном око 10 посто буде хоспитализовано. Свакодневно имамо 30 посто заражених у односу на број тестираних. То су све, из наше перспективе, високи бројеви, и не можемо да кажемо да смо задовољни свеукупним стањем” - изјавио је др Сретеновић и додао да је са знацим инфекције хоспитализовано двоје деце на педијатрији и две труднице на гинекоилогији, на срећу са блажим клиничким сликама.

Он је такође нагласио да у последње време није реткост да фатално заврше људи у четрдесетим и педесетим годинама, те да је вакцинација једино решење, јер у највећем броју случајева спречава развој тежих клиничких слика, апострофирајући да и труднице могу примити вакцину.

„У почетку је било проблематично да ли се трудницама препоручује имунизација или не. Мој лични став је да након прва три месеца трудноће, када престане органогенеза плода, труднице свакако треба да се вакцинишу” - одлучно је рекао Сретеновић.

Др Аксентије Тошић, директор Завода за јавно здравље, такође је истакао значај вакцинације.

„Ми свакодневно имамо од 50 до 100 вакцинисаних првом дозом вакцине. А, карактеристично је да они који су ревакцинисани желе и трећу дозу, те по дану имамо знатно већи број, око 300, оних који примају трећу дозу у односу на оне који се тек одлучују на имунизацију” - рекао је др Тошић и још једном закључио да је пораст процента вакцинисаних једина шанса да стабилизујемо епидемиолошку ситуацију.

Када су бројке у питању епидемиолошка статистика у Моравичком округу не мења се последњих десетак дана, са око 200 новоинфицираних дневно на нивоу округа. Они са тежим клиничким сликама хоспитализовани су у болницама у Ивањици, Чачку и Горњем Милановцу.

„Број заузетих постеља у ивањичкој Анемији и болници у Горњем Милановцу данима је око тридесет и нешто око 140 у чачанској болници. Наравно да нисмо задовољни овим бројкама, али док је број новоинфицираних до 200, овај број хоспитализованих, надамо се, неће расти” - закључио је др Аксентије Тошић.

Такође, почела je имунизација против сезонског грипа за грађане старости од 18 до 65 година, а доктори су сагласни да вакцину треба примити јер истовремено инфицирање вирусима короне и инфлуенце може бити опасно.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak moravicki kovid vakcina radni tim

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.075.505 посета
Тренутно на сајту: 368 посетилац(a)