Не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
09.03.2023 | 0 коментар(а)



„Мирослав Лајчак је данас био у Приштини и по изјавама након састанака не видим да је направљен напредак. Сигуран сам да је Курти одлучан да не формира
Председик Србије, Александар Вучић, Фото: ГЗС

Заједницу српских општина”, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„У понедељак Лајчак стиже у Београд, са њим ћу провести два дана и покушаћемо да пронађемо пут ка нормализацији односа”, додао је Вучић гостујући у "Ћирилици" на ТВ Хепи.

О Куртију и ЗСО

Говорећи о Куртију и његовој одлуци да не формира ЗСО, Вучић каже "да му је лако да то учини показује и данашња одлука о укидању виза за градјане тзв. Косова". Он је додао да из много разлога "немамо ништа против тог укидања виза и да би требало да се радујемо тој одлуци.

„Али, тренутак у којем се то дешава показује да они, не само да нису спремни да изврше притисак, већ је то охрабривање Куртија да настави полику неиспуњавања сопствених обавеза”, казао је Вучић.

Он је нагласио да је ово веома тежак тренутак за нас.

„Ми немамо ни 10 метара да прођемо, а да око нас није НАТО. Разне незналице говоре о овоме, а не знају чињенице. Даље, у моменту када бесни рат у Украјини, наша прича о терироријалног интергитету је ту. Нико од државника из Србије није писао план, већ моћници са Запада и Америка га је подржала”, рекао је он.

О европском плану

„Не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије”, нагласио је Вучић, додајући да он зна сваки детаљ, сваку ситницу плана.

„Ја најбоље знам колико је лош, али морамо да разумемо и околности и зашто је важно да останемо у преговорима. Неће бити не само капитулације ни предаје, недвосмислено сам им ставио до знања, и нико није могао да каже да лажем - неће се Србија сагласити по питању уласка Косова у УН”, навео је председник.

Он је навео да највише брине за будућност.

„Ови који глуме да су забринути, јесу и тужни због тога што ништа нисам потписао у Бриселу, а тако су се надали томе. Како нисам потписао ништа постали су нагло забринути, јер немају шта друго да понуде грађанима Србије. А шта да понуде? Мање од 3 дана би им требало да униште државу. У оваквом тренутку само је важно да сачувамо Србију и њену будућност. Ми морамо да на озбиљан начин приступимо покушају помирења са Албанцима, да дамо све од себе, а ја нисам претерани оптимиста, знајући ко је на другој страни, знајући да свакога дана малтретирају Србе... Курти ће свој спас и излаз у свему видети само у нападима на Србе и у даљим провокацијама”, рекао је Вучић.

О Косову и УН

На питање о тумачењу из Мапе пута да се Приштина обавезује да не може да конкурише у УН без изричите сагласности свих сталних чланица, Вучић је рекао да то зависи од Србије и да унапред каже да Србија то никада неће учинити.

„Да ли ви стварно верујете да ће било која чланица Савета безбедности ако Србија каже да је сагласна са уласком Косова у УН да каже не? Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће ни Русија, ни Кина, нико други, него ће да прате Србију. Али одмах да вам кажем, Србија то неће да уради. Да би свима било јасно”, навео је председник.

Говорећи о економији, Вучић је рекао да је наша стопа јавног дуга закључно са фебруаром 50,8 одсто, а да је стање у буџету нам је такво да је дефицит у прва два месеца само 9 милијарди.

„Финансијски стојимо добро, имамо око пет милијарди пара на рачуну. Све смо то успели захваљујући озбиљној политици, где нисмо псовали мајку ни Русији ни Европи. У таквој држави нема места за неодговорност и за авантуризам, неозбиљност. Авантуризам је могућ када стварате државу, али држава једном створена авантуризам никада више не трпи”, навео је председник.

О санкцијама Русији

„Наш став и мој је од почетка био да не уводимо санцкије Руској федерацији. Ја сам лично куцао закључке Савета за националну безбедност. То је наша политика, политика једне слободарске земље. Србија је поштовала међународно право, поштовала је Повељу УН, територијални интегритет земаља чланица УН, али Србија на основу онога што се њој дешавало 90их година, је заузела овај рационалан, тежак и озбиљан став. Више од годину дана Србија је успела да га сачува”, навео је Вучић и додао:

„Било је 46 декларација којима се уводе санкције Русији, Србија је једина земља која се није прикључила ниједној декларацији. Да сам се прикључио једној, а не 46, био бих најгоре ђубре на свету, али то није проблем за све друге који су се прикључили свим декларацијама, у свих 10 или 11 пакета санкција, само Србија није, а ја сам издајник, а сви остали су много велики родољуби”.

„Ја се не заклињем у цвет и у мед, али чврстина нашег става и позиције је таква да до сада то нисмо морали да учинимо. Што се тиче КиМ пред нама је много тешких разговора”,- истакао је председник.

„Да се зна шта је прва обавеза - ЗСО, а ја знам да од тога нема ништа. И сад ће неки да покушавају да траже разлог, као Зелени из ЕП који су покушали да кажу "зашто није потписао", да нађу кривца у Србији и мени. Наметнуо је Курти јер му је то неко рекао, све је ствар трикова. И са милион трикова се суочавамо. И увек сам се чудио онима који не верују својој држави”, рекао је Вучић.

О скупу 17. марта

Вучић је оценио као апсурд најављени скуп десно оријентисаних странака за 17. март, на дан када се догодио погром српског народа на КиМ.

„Још кад кажу ови екстремисти држаћемо неки митинг 17.марта на дан погрома српског народа и није их стид да кажу да ће да држе 17. марта када су они ћутали и када су се као најгоре кукавице односили према свом народу”, рекао је Вучић.

 

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC ALEKSANDAR VUCIC PREDSEDNIK KOSOVO I METOHIJA AP KOSOVO I METOHIJA AP KIM AUTONOMNA POKRAJINA PRISTINA PEC PATRIJARH PORFIRIJE VOJSKA SRBIJE BARIKADE PRISTINA SEVERNA MITROVICA KOSOVSKA MITROVICA KOSOVO METOHIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.326.544 посета
Тренутно на сајту: 443 посетилац(a)