ЗЗЈЗ Чачак вршио редовна испитивања воде, СЦ Младост одлучивао о раду купалишта 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
ЗЗЈЗ Чачак вршио редовна испитивања воде, СЦ Младост одлучивао о раду купалишта
Trenutno na sajtu: 492       |       Podeli:
26.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Због полемика у јавности а у циљу отклањања недоумица у вези праћења квалитета
Градска плажа, фото: РИНА

површинске воде реке Западне Мораве на купалишту СЦ „Младост“, Завод за јавно здравље Чачак издао је саопштење за јавност у коме се наводи да су резултати испитивања показали да су “приоритетне и приоритетне хазардне супстанце регистроване испод границе детекције и максимално дозвољених концентација”.

“У јулу и августу месецу текуће године вршена су детаљна испитивања реке Западне Мораве на купалишту код СЦ Младост на параметре еколошког статуса, као и присуство приоритетних и приоритетних хазардних супстанци пореклом из нафтних деривата (индекс угљоводоника, полихлоровани бифенили, полициклична ароматична једињења, цијаниди и тешки метали)”, наводи се у саопштењу.

Из ЗЗЈЗ истичу да су микробиолошки параметри били у дозвољеним границама, као и сви параметри физичко - хемијског испитивања, изузев биохемијске потрошње кисеоника 13. 08. 2019. године, чија је вредност била повећана због појачане разградње органских материја услед веома високих температура ваздуха и посебно високе температуре воде у моменту узорковања, као и ниског водостаја. Биохемијска потрошња кисеоника у узорку узетом 16. 08. 2019. године била је у оквиру треће класе, при чему и остали параметри нису били ван треће класе тако да се на основу добијених резултата испитивања, река може користити у рекреативне сврхе.

“С обзиром да параметри еколошког статуса иначе варирају у зависности од атмосферских прилика и могућег испуштања загађујућих материја у водотокове,очекиване су сталне варијације концентрација одређених физичко - хемијских и микробиолошких параметара. Из тог разлога се врше стална праћења квалитета воде за купање у току купалишне сезоне, а у складу са нашим законским прописима, директивама европске уније, као и на посебне параметре које изискују ванредне околности. Завод за јавно здравље Чачак извештаје о испитивању доставља кориснику СЦ Младост на основу којих исти доноси одлуку о раду купалишта и предузима одговарајуће активности у случају појаве ризика о чему обавештава јавност”, стоји у саопштењу.

Из ове здравствене установе поручују да се узорковања и лабораторијска испитивања ЗЗЈЗ Чачак обављају у складу са важећим законским прописима, стандардима и принципима добре лабораторијске праксе.

 

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak zzjz plaza zapadna morava analiza voda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.245.928 посета
Тренутно на сајту: 493 посетилац(a)