ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА 


Prolećne temperature se ne predaju, danas oblačno ali suvo do 18 stepeni              štand Turističke organizacije regije Zapadna Srbija             

 
ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
20.03.2013 | 0 коментар(а)Седница СО Ивањица почела је са радом у 11. часова. Након усвајања записника са претходне седнице кренуло се са радом. На дневном реду су 24 тачкеПредседница Скупштине општине обавестила је на почетку заседања присутне о промени шефа одборничке групе СПС-ПУПС-СДП. Уместо Драгована Милинковића шеф одборничке групе биће Милинко Мијаиловић.

11:05 Вера Поповић (ДС) тражи да се са дневног реда уклони 12. тачка, везана за превоз лица старијих од 65 година, са најнижим примањима. ,,Ми тражимо да се плаћа превоз,  Ð° одлука да има  ÑÐ¾Ñ†Ð¸Ñ˜Ð°Ð»Ð½Ð¸, а не популистички карактер", рекла је она, тражећи да се накнада превоза прошири и на социјално угрожене слојеве становништва, позивајући се на закон о  Ð´Ð¸ÑÐºÑ€Ð¸Ð¼Ð¸Ð½Ð°Ñ†Ð¸Ñ˜Ð¸.

11:10 Милорад Драмићанин  (УРС) тражио је да се на дневни ред  ÑÑ‚ави расправа о стању привреде у општини Ивањица, које је према његовом мишљењу лоше, као и о животној средини. Незванично, планира се градња термоелектране у Штављу, што може носити еколошке ризике, рекао је он, тражећи да општина заузме став.

Председник општине  ÐœÐ¸Ð»Ð¾Ð¼Ð¸Ñ€ Зорић рекао је,  ÐºÐ¾Ð¼ÐµÐ½Ñ‚аришући излагање  Ð¾Ð´Ð±Ð¾Ñ€Ð½Ð¸Ñ†Ðµ Поповић, да у 12. тачкии дневног реда нема дискриминације, нудећи компромисно решење на које одборница није пристала.

11:32 Скупштина већином гласова  Ð½Ð¸Ñ˜Ðµ прихватила повлачење  12. тачке са дневног реда, а предлог одборника Драмићанина о новим тачкама одборници такође нису  ÑƒÑÐ²Ð¾Ñ˜Ð¸Ð»Ð¸.

Након тога усвојен је предлог дневног реда и кренуло се  Ñƒ рад по  Ñ‚ачкама

11: 40 Прва тачка тицала се усвајања просторног плана општине Ивањица. Милан Поповић, шеф урбанистичког тима, изложио је просторни план општине. Како је рекао, општина Ивањица први пут ради просторни план, али су делови општине били раније уређени регионалним плановима које су усвајала министарства. 
Први период плана односи се на раздобље до 2016. године, а други део са стратешким опредељењима до 2021. године.

12:05 Скупштина општине једногласно је усвојила Ð¿Ñ€Ð¾ÑÑ‚орни план општине Ивањица.

12:07 Известилац о другој тачки дневног реда, предлогу Одлуке о изради плана детаљне регулације за планирано грађевинско подручје насељеног места Кушићи био је Мирко Главинић, шеф одељења за урбанизам.
Након расправе одборници су већином гласова усвојили ову тачку дневног реда.

12:15 Трећа тачка дневног реда тицала се изградње мини хидроелектрана Ð½Ð° подручју општине, и изазвала је бурну расправу одборника.
Веће је предложило увођење депозита од 40 евра по киловату инсталисане снаге мини-хидроелектране.

Одборница Вера Поповић критиковала је поједине тачке Одлуке, предлажући да критеријум за избор инвеститора буде бонитет, а не број радника које ће запослити, јер их свакако неће бити много. "Морамо се плански посветити питањима енергије, нарочито искоришћењу обновљивих извора, и пажљиво приступити области енергетике уопште", истакла је она.

Одборници су дискутовали и о томе колики део средстава које локална самоуправа буде добијала на име градње и рада хидроелектрана треба да припадне месним заједницама на чијем подручју хидроелектране буду постављене. Миломир Зорић је истакао да ће део прихода свакако припасти месним заједницама, што ће бити регулисано посебном одлуком.

Већином гласова одборници су усвојили и ову тачку дневног реда, са одређеним изменама. 

13:05 Четврта тачка односила се на измену и допуну Одлуке о такси превозу, а известилац је била Лела Јовановић, саобраћајни инспектор. Одлука је усвојена већином гласова одборника.

13:05 Пета тачка дневног реда била је разматрање оснивачког акта ЈКП "Комунално". Биљана Ранђић, секретар Скупштине општине, каже да су оснивачки акти јавних предузећа у Ивањици морали бити усклађени са Законом о јавним предузећима до 25. фебруара. Како је рекла, по новом Закону неће постојати управни одбори, а органи у предузећу ће бити директор, чији предлог ће давати комисија локалне самоуправе, и надзорни одбор.
Одборници су расправљали о условима избора и рада директора и чланова надзорног одбора, износећи примедбе на нацрт оснивачког акта.

Скупштина општине усвојила је одлуку о усклађивању оснивачког акта ЈКП "Комунално" са Законом о јавним предузећима.

13:45 Усвојена је шеста тачка, која се Ð¾Ð´Ð½Ð¾ÑÐ¸Ð»Ð° на одлуку о промени оснивачког акта Јавног информативног предузећа "Ивањички радио", уз усвајање једне примедбе одборнице Вере Поповић, а потом су усвојене и седма и осма тачка дневног реда, које су се тицале промене имена ЈП Дирекција за путеве, грађевинско земљиште и изградњу у Дирекцију за изградњу и усклађивање одлуке о њеном оснивању са Законом о јавним предузећима. 

13:50 Одборници разматрају девету тачку, акт о мрежи предшколских установа на подручју Ивањице, уз расправу о почетку рада вртића у Буковици. Акт је усвојен већином гласова. 
Потом се прешло на 10. тачку, Статут установе за предшколско васпитање и образовање, који је био 10. тачка. 

Босиљка Оцокољић приговорила је да се однос између општине и вртића не сме сводити на личне односе, а у вези провере примања заослених.

14:05 усвојен је Статут установе за предшколско васпитање и образовање, након троструког бројања, због забуне око броја присутних одборника.


14: 07 Саво Недељковић, начелник одељења за привреду и друштвене делатности, известилац по 11. тачки, Предлогу одлуке о финансијској помоћи породиљама, каже да нигде у Србији незапослени очеви остварују ово право, јер је неколико десетина њих у Ивањици поднело захтев за финансијску помоћ породиљама.
Милорад Драмићанин каже да су услови за остварење права тешки, јер је потребно поднети много докумената, због чега ту област треба боље уредити и поједноставити процес подношења документације. Осим тога приговорио је због смањења додатка за породиље са 15000 динара на 10000 динара, будући да је повећан буџет општине, предлажући да породиље добију 20000 динара месечно.

Оширнији извештај о седници скупштине емитоваћемо у току дана и сутра(четвртак) .
PODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 153.118.689 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)