Rajičić: Evo zašto su vrane agresivne u ovom periodu godine 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Rajičić: Evo zašto su vrane agresivne u ovom periodu godine
Trenutno na sajtu: 1383       |       Podeli:
18.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – S obzirom na to da su vrane napale dve žene u Beogradu, koje su morale da potraže lekarsku pomoć,



istraživali smo zašto su one agresivne u ovom period godine.

Zoran Rajičić iz Udruženja „Sove na oprezu”, kaže da u Čačku nikada nije zabaležen napad vrana na ljude.

„Mi se bavimo monitoringom ptica već nekih petnaestak godina i generacije monitorniga pre nas, možemo da kažemo u poslednjih 20, 30 godina, našem Udruženju se nikada niko nije javio da su ga napale vrane, niti su to mediji zabeležili”, rekao je Rajičić, gostujući u „Jutru” Prve televizije.

Vrane agresivne u ovom periodu godine, foto: GZS

On je istakao da postoje naznake i signali da ljudi kada šetaju prepoznaju da vrane možda mogu biti agresivne ili ih napasti.

„Ovde kraj zapadne Morave postoji noćiliše vrana, ima ih na nekoliko stotina, one su sada u gnezdima, ovde zaista ima pešaka, ali ja tvrdim da vrane ne napadaju ljude, vrane brane svoje potomstvo. One se plaše nas, ne treba da se mi plašimo njih. Dakle, ovo je maj mesec, a period kada se vrane gnezde krajem marta, početkom aprila, nakon perioda inkubacije od 28 do 30 dana ptići izleću iz gnezda, nisu dovoljno ojačali, nisu dovoljno operjali, dešava se da padnu na zemlju, a vrane su vrlo brižni roditelji, one motre sa neke svoje manje osmatračnice i ukoliko primete da pešaci naiđu pored tih ptića vrana će da počne da grakće, prvo će da vas upozori glasnim graktanjem ili lupanjem krila ili će nadletati iznad vas, neće vas napasti, to je u krajnjoj nuždi. Mislim da ovo što se na žalost desilo u Beogradu, tu ima više senzacionalizma, ali bih svakako ovo potvrdio rečenicom – vrane ne napadaju ljude, one brane svoje potomstvo”, pojasnio je Rajičić.

Foto: GZS

Međutim, u svakom slučaju da dođe do napada vrana, neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

„To je svakako neophodno, jer vrane u kljunu, u svojim kandžama, s obzirom na to da je vrana svaštojed, jede otpatke hrane, vrlo često se hrani na deponijama, i svakako zbog moguće neke infekcije, treba otići kod lekara, ali opet kažem da je retkost da se može desiti da nekoga vrana napadne”, naglasio je on.

Vrane spadaju u red najinteligentnijih ptica, one su ptice pevačice, rađeni su razni eksperimenti sa njima, one umeju da koriste alate, kako bi došle do hrane.

Foto: GZS

„One koriste složene alate, to je rađeno sa crnom vranom, koja je srodnik ove sive. Vrana se srodila sa čovekom, živi u ljudskom okruženju, mi treba da se naviknemo da živimo sa tim pticama, da ih prihvatimo, jer mi bacamo mnogo hrane i sa tim otpacima se one hrane. Inače, to je ptica, čiji je raspon krila od 80 do 100 cm, ima težinu negde oko 500 grama i rekao sam već period kada se gnezdi. Dakle, vrana je vrlo pametna ptica i ima značaj u eko sistemu, ona pravi gnezda visoko na drveću, koja kasnije koriste sove”, zaključio je Rajičić.

U zapadnom delu zemlje nije zabeležen napad vrana na ljude, ali svakako nije na odmet dodatna opreznost u ovom periodu godine.

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VRANE ZORAN RAJICIC SOVE NA OPREZU

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.991.975 посета
Тренутно на сајту: 1384 посетилац(a)