У центру Прањана појавила се лисица 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
У центру Прањана појавила се лисица
Trenutno na sajtu: 480       |       Podeli:
02.09.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Гладне шумске животиње у потрази за храном више се не плаше да приђу скроз близу људи и њихових кућа.
Фото: РИНА

То потврђује и ситуација из села Прањани код Горњег Милановца када се насред сеоског пута у близини центра појавила лисица, која чак ни кад је угледала људе није побегла.

„Протрљао сам очи да будем сигуран да сам добро видео, кад лисица заиста стоји испред. Гледа нас у очи и не мрда. Очекивали смо да ће нас можда напасти или побећи, али ништа од тога. Она се понела крајње "пријатељски" и питомо, након пар минута окренула се и отишла својим путем", кажу за РИНУ мештани који су се нашли у друштву ове животиње.

Није реткост да лисице упадају у удаљена сеоска домаћинства и праве штете на имањима и кокошињцима, али по свему судећи ова прањанска лисица поприлчно је мирољубива јер се још нико од домаћина није жалио да му је у скорије време настрадала живина.

„Животиње прилазе све ближе људима, села су празна и заузимају своју територији. Имамо среће што су овде код нас заступљене лисица, не знам шза би радили кад би овако случајно срели медведа као што је то случај мештана на Голији и других планина", рекли су мештани.

Ловци откривају: Ако лисице не беже од људи могуће да су заражене беснилом

Како лисице важе за велике штеточине лов на њих дозвољен је током читаве године. Под њиховом шапом неретко су зечеви, фазани, јаребице, али и пилад, мачке па чак и мањи прасићи. Ловац из сувоборског краја, Бошко Миловановић, истиче да то што је ова лисица била мирна у близини људи може да има и много дубљу позадину.

„Лисице када су заражене беснилом знају да приђу толико близу људи и да се умиљавају, стога је врло могуће и да ова коју су мештани угледали такође буде заражена. Оне буду толико умиљате да можете да је мазите, али је јако важно да се зна да се то никако не треба радити. Најбоље је заобићи лисицу у таквом стању широко заобићи", нагласио је ловац из Прањана.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.852.106 посета
Тренутно на сајту: 479 посетилац(a)