Моравски коридор за три године, Ниш - Чачак биће на сат и по 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Моравски коридор за три године, Ниш - Чачак биће на сат и по
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
29.03.2021 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић најавио је данас током обиласка радова на Моравском коридору да ће цео тај
Моравски коридор биће завршен з атргиу године, Фото: ГЗС

аутопут од 112 километара од Појата до Прељине бити завршен за три године и да ће тада моћи да се стигне од Чачка до Ниша за највише сат и по, а од Краљева до Ниша за сат и 15 минута.

„Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022. имати готов аутопут од Појата до Крушевца до места Макрешане", рекао је Вучић након обиласка радова на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.

Вучић је рекао да је пуно људи ангажовано на том градилишту и похвалио извођача Бехтел - Енку. Напоменуо је да је водостај Мораве ту виши за два метра и да је цело подручје имало проблема са поплавама. Председник је нагласио да ће држава само за регулисање водотокова дуж Моравског коридора из буџета платити 200 милиона евра.

„Да је неко пре говорио да ће држава бити у стању то да уради, рекли би да су то фантазмагорије", истакао је Вучић.

Казао је да је држава у Моравски коридор до сада инвестирали што кроз авансе и на други начин 210 милиона евра српских пара из буџета.

Вучић каже да је 80 одсто готова експропријација земљишта и да је остало да тај посао заврше још Трстеник и Врњачка Бања.

Нагласио је да ће Србија добити најшири и најмодернији аутопут, пошто ће бити потпуно дигитализаован, што значи да ће дуж њега бити положени оптички каблови, па ће грађани имати не само интернет већ и разна обавештења на аутоуту, о саобраћају и гужвама, важним објектима, где су фабрике, ресторани и друго.

Моравски коридор ће, истиче повезати све велике градове у том делу Србије, као и Врњачку Бању која је по броју туриста претекла Златибор и Копаоник. До Врњачке Бање моћи ће да се стигне за око сат и по од Београда.

Вучић каже да ће захваљујући Моравском коридору то подручје постати „Мека и Медина" за инвеститоре.

Запитао је када је то Србија имала снаге да реализује тако велике пројекте и издваја толико средстава из буџета и додао да то показује колика је сада снага Србије у финансијском и економском смислу.

Напоменуо је да је већ сада скочила цена издавања станова у Крушевцу са 150 на више од 300 евра.

Читава дузина Моравског коридора од Појата до Прељине је 112 километара, а прва деоница овог аутопута од Појата до Крушевца је 28 километара.

Радове изводи турско-америчцки конзорцијум Бехтел Енка с којим је потписан уговор за изградњу овог аутопута вредан 745 милиона евра.

То ће бити први дигитални аутопут, јер ће дуж њеегове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији сyстем урпављања саобрацјајем.

Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.

Аутопут је пројектован за брзину до 130 километара на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака ии 31 пропуст.

Моравски коридор повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чацка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Моравски коридор чине три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Радови су почели у децембру 2019. године, када је најављено да ће цео аутопут бити готов за четири године.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Moravski koridor zavrsetak radova tri godine nis sat i po vucic ulaganja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.759.300 посета
Тренутно на сајту: 309 посетилац(a)