Међународни дан матерњег језика 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              U Srbiji danas promenljivo oblačno i vetrovito, sa temperaturama do 24              Održana tribina naprednjaka u Donjoj Trepči             

 
Међународни дан матерњег језика
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
21.02.2022 | 0 коментар(а)



Организација Уједињених нација за обаразовање, науку и културу (УНЕСКО) поводом 21. фебруара,



Међународног дана матерњег језика, указује да је језичка разноликост све угроженија и да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори или разуме, саопштило је Министарство за људска и мањинска права.

Подсећа се да је Република Србија 2006. године приступила Европској повељи о регионалним или мањинским језицима Савета Европе, у жељи да допринесе заштити и очувању мултикултурализма и вишејезичности у Србији и Европи.

Истиче се да је у Србији у службеној употреби, поред српског језика, још 11 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) на целој територији 42 јединице локалне самоуправе, осим тога влашки и ромски језик су у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Када је у питању српски језик, домаћи лингвисти упозоравају да се он нашао пред све већом најездом енглеског и да је угрожен у мери у којој су то чак и неки светски језици - француски, немачки, италијански.

Ратификацијом повеље Србија се обавезала да штити све мањинске језике који се традиционално користе на нашој територији, и мањински језици се користе у образовању, медијима, управним и судским поступцима, економоском, друштвеном и културном животу, напомиње Министарство.

 

 

ГЗС/РТВ




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUK KARADZIC MEDJUNARODNI DAN MATERNJEGA JEZIKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.228.298 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)