Igrom i pesmom obeležen Petrovdan u Sirogojnu 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Igrom i pesmom obeležen Petrovdan u Sirogojnu
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
13.07.2023 | 0 коментар(а)



Čajetina - U porti crkve Svetog Petra i Pavla u Sirogojnu, tradicionalnom manifestacijom obeležen



je pravoslavni praznik Petrovdan, slava seoske crkve.

Obeležavanje praznika počelo je jutarnjom liturgijom u crkvi, a nastavljeno je raznovrsnim programom tokom celog dana. Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno za radoznale posetioce pripremio je poseban dogadjaj, demonstraciju starih zanata. Brojni turisti koji su se danas, slučajno ili namerno našli u Sirogojnu, imali su priliku da, pored stalne muzejske postavke, vide i nauče ponešto o starim zanatima. Korpar je pleo korpe od pruća, grnčar je od gline pravio lonce, dok su vredne ruke domaćica Muzeja plele vunene čarape, heklale i vezle. Najmladji posetioci učestvovali su u pletenju venčića od Petrovaca, što je jedan od najstarijih običaja vezanih za ovaj praznik.

Čak su i ljubitelji sporta na Petrovdan u Sirogojnu pronašli razonodu. Organizovan je turnir u fudbalu, koji je privukao, ne samo veliki broj ekipa željnih sportskog nadmetanja, već i veliki broj navijača.

Nakon večernje liturgije, program je nastavljen svečanim defileom učesnika kulturno-umetničkog programa, koji je upriličen na platou u porti crkve. Više desetina posetilaca uživalo je u jednočasovnom programu, ispunjenom pesmom i igrom. Prisutne je svojim obraćanjem najpre pozdravio otac Marko Denić, sveštenik crkve. Publici su se, tradicionalnim igrama ovog kraja predstavili mladja i starija grupa KUD-a “Prvi partizan” iz Sirogojna, učenici Osnovne škole “Savo Jovanović Sirogojno” i muška pevačka grupa “Ravanjski bećari” iz sela Ravni. Posebne simpatije prisutnih odnela je mlada Sunčica Terzić iz LJubiša, koja je uz pratnju harmonike svoga oca Branka, otpevla pesme “Čije je ono devojče” i “Ne dam”.

Program je završen dodelom nagrada fudbalskim ekipama, koje su ostvarile najbolje rezultate na turniru. Neizostavan je bio i nastup trubačkog orkestra “Dragačevske trube”, uz čiju svirku su učesnici programa, ali i publika zaigrali užičko kolo.

Program je vodila glumica Andrijana Simović.

Petrovdan se u Sirogojnu obeležava od kada postoji crkva, duže od 250 godina. Ova tradicija traje i danas. Bogat kulturno-umetnički program i veliki broj posetilaca znak je da su opština Čajetina, meštani, ali i svi posetioci Sirogojna prepoznali vrednost i potrebu očuvanja tradicije, običaja i svega onoga što je kroz istoriju održalo narod ovog kraja. Saborovanje, vašari, narodna tradicija, pesma i igra vrednosti su koje se u zlatiborskom kraju neguju i danas.

Manifestacija je organizovana uz podršku opštine Čajetina, Sporstkog centra Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, kao i velikog broja meštana dobre volje, koji su prepoznali značaj održavanja tradicije i važnost postajanja iskonskih i tradicionalnih vrednosti.


Glas zapadne Srbije

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor sirogojno sabor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.361.855 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)