Приступачност социјалним услугама ОСИ на територији општине Ивањица подигнута на виши ниво 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Приступачност социјалним услугама ОСИ на територији општине Ивањица подигнута на виши ниво
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
06.12.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица – Општина Ивањица свесрдно брине о свим категоријама људи, а велики

значај пружа ОСИ. Приступачност свим социјалним услугама подигнута је на виши ниво, па чак и када је у питању једна од најтежих – помоћ у кући.

Приступачност социјалнима услугама ОСИ на територији општине Ивањица подигнута на виши ниво, фото: ПЗС

„Мора се имати у виду акценат на зимски период, јер су ти услови веома тешки, посебно, долазак до појединих корисника. Међутим, с обзиром на то да имамо теренска возила на располагању, самим тим нам то и олакшава пружање услуге помоћ у кући људима у удаљеним сеоским подручјима”, рекла је за ПЗС Светлана Главинић, магистар дефектолошких наука, председница друштва за Церебралну парализу.

Струка каже да када су у питању архитектонске баријере, на томе се годинама радило, још пре деценије, а данас до свега што им је важно особе са инвалидитетом могу лагодније доћи у читавој варошици.

Светлана Главинић, магистар дефектолошких наука, председница друштва за Церебралну парализу, фото: ПЗС

„И Република Србија је просто усвојила закон о изградњи, која подразумева да свака јавна установа мора имати рампу и да мора бити приступачна за ОСИ. То је нешто што је добро, и нешто што просто подржава ОСИ и чини их видљивим у локалној заједници, као и у свим заједницама, не само у локалним, код нас школе у једним делом нису приступачне, али се на томе ради. Можемо да кажемо јако важна информација је за све ОСИ да су објекти установа које су њима потребне приступачне и да су им увек људи на располагању да све потребе које имају у смислу завршавања неких процедура, папиролошких, као и остваривања разноразних права, да су сви људи на располагању за помоћ и подршку”, објаснила је Главинић.

Из локалне самоуправе те оштине су имали слуха за потребе ОСИ и свакако је приоритет приступачност.

Момчило Митровић, председни општине Ивањица, фото: ПЗС

„Урадили смо приступне рампе за ОСИ. Из локалног буџета одвајамо средства за помоћ свим тим Удружењима колико може, јер имамо доста ОСИ који су запослени у Ивањици. Имамо Удружења која се баве самом интеграцијом ОСИ у озбиљне компаније и у јавном и у пруиватном сектору. Трудимо се да они раде и живе и да схвате да су онио једни од нас, те да нема потребе ни за једном разликом”, рекао је за ПЗС Момчило Митровић, председни општине Ивањица.

И оно што је вредно помена из општине Иваањица имају важну поруку.

„Схватили смо стварно да ми доста ствари треба да научимо од њих и да они нама помогну да неке животне правце и погледе своје променимо, те да они нас уздигну да будемо што бољи људи”, закључио је Митровић.

Ивањица је једна од ретких општина у овом делу западне Србије која је препознала да је приступачност ОСИ приоритетна област, а циљ је подстицање позитивног деловања према осетљивим друштвеним категоријама.

ГЗС/ Портал за особе са инвалидитетом




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pristupacnost osi ivanjica socijalne usluge

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.460 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)