u selu Gornja Atenica postoji restoran u kome se priprema najbolja pastrmka, koja se gaji u ateničkoj reci. U tom restoranu se, inače, služi samo posna hrana na vodi i ulju.
Atenički žubor, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
Milan Kovačević, vlasnik ovaj posao je započeo za vreme korone, kada je porodičnu vikendicu pretvorio u restoran. „Atenički žubor” se nalazi u podnožju planine Jelice, a samo 200 metara od ovog objekta nalazi se i Ateničko vrelo.
„Atenički žubor”, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
Posni pravoslavni meni priprema jedan od najmlađih kuvara u Srbiji Veljko Vidojević, koji ima svega 21 godinu, a ovaj posao je počeo da radi sa nepunih 18. godina.
Veljko Vidojević, najmlađi kuvar u Srbiji, foto: 4N Studio
„Volim ovaj posao, koji mi predstavlja zadovoljstvo, već četiri godine sam ovde, a svaki posao je lep kada se čovek navikne. U kuhinji pripremam ribu, koja jeste malo zahtevnija od mesa, ali ni to nije problem kada se čovek navikne i kada se radi posao koji se voli” rekao je mladi kuvar Veljko Vidojević.
On je naglasio da se ovde priprema i druga raznovrsna posna hrana, a za njega gosti vole da kažu da je najbolji i najmlađi šef kuhinje.
„Atenički žubor”, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
„Ovih dana dok traje post, zaista je veća potražnja, s obzirom na to da je i lepo vreme i da nam stižu praznici, gostiju je sve više, a kvalitet naše hrane i usluge, najbolja je preporuka”, pojasnio je Veljko.
„Atenički žubor”, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
I sve što se služi u restoranu posne hrane „Atenički žubor” proizvedeno je u Srbiji, pod podnebljem planine Jelice i Gornje Atenice.
„Atenički žubor”, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
„Atenička reka je poznata nekada bila po vodenicama, u Atenici je u davna vremena postojalo 17 vodenica, a sada smo mi našu vodenicu pretvorili u ribnjak u kome gajimo pastrmku. Ova naša reka ima idealne uslove za uzgoj ribe, s obzirom na to da je temperatura vode od 9 do 16 stepeni i zimi i leti, to su zaista savršene okolosti”, rekao je Milan Kvačević, vlasnik restorana „Atenički žubor”.
Milan Kovačević, vlasnik restorana „Atenički žubor”, foto: 4N Studio
Pored pastrmke u ovom restoranu se služi sva druga posna hrana iz ovog kraja.
„Veliki je izbor posne hrane u našem restoranu, za one koji poste na vode, spremamo grilovano povrće, razne potaže. A za one koji konzumiraju hranu na ulju za prženje ribe koristimo maslinovo ulje od komine koje izdržava priličnu temperaturu, a termički nije štetno za zdravlje, dok za salate Extra Virgin”, zaključio je Milan.
„Atenički žubor”, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
Inače, u ovom restoranu mogu se organizovati proslave, poslovni ručkovi, idealan je za porodična druženja, za porodice sa malom decom gde je priroda savršena uz žuborenje Ateničke reke.
Atenički žubor, restoran posne hrane, foto: 4N Studio
A za zaljubljene postoji i Gnezdo ljubavi, gde se parovi mogu fotografisati.
Uključenje emitovano u emisiji „Želim da ti kažem” na B92 televiziji:
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.