Признања за најбоље виолинисте биће извајана ручно: Свој таленат показаће млада уметница из Ужица 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Признања за најбоље виолинисте биће извајана ручно: Свој таленат показаће млада уметница из Ужица
Trenutno na sajtu: 308       |       Podeli:
14.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак, Прањани - Млада уметница из Ужица Ана Лазић извајаће признања која ће се уручивати на првом Сабору виолиниста Србије у Прањанима.
Aна Лазић извајаће статуе за победнике, фото: РИНА

Веома је почествована позивом да буде идејни творац статуе која ће се додељивати победницима и наредних година.

„Када сам добила позив за посао, нисам знала о чему се ради, али сам се одушевила када сам сазнала да се радо о Сабору виолине, јер сам завршила Музичку школу и то баш одсек виолина. Желим да овом скулптуром дам мотивацију тако сто сам у тело виолине утиснула детаље виолонског кључа, који нам је сам по себи асоцијација на музику, а притом је назначен само у неким деловима као мотив који треба употпунити, јер тај рад и то стваралаштво не сме да се заустави на једној награди, већ да ова скулптура пошаље поруку да је то само део онога што ми зелимо да чујемо од извођача ”, рекла је Ана.

Иако јој је тек 28 година ова вајарка иза себе има многобројна дела које је успешно излагала. Одмах након завршеног Факултета Примењених уметности у Београду њена скулптуре нашле су место у Музеју примењених уметности, на 12. Међународном бијеналу уметности минијатуре, 5. Међународној изложби уметности у минијатури затим у галерији Термоелектране „Никола Тесла”, у Градској галерији у Ужицу, Галерији РТС-а, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, галерији „Цвијета Зузорић”, у галерији „Божа Илић” у Прокупљу, ужичкој галерији „Рефлектор” и многим другим. Ана је излагала и у БиХ на Академији наука и уметности Републике Српске.

Ужичка уметница била је учесник вајарских колонија у Мајданпеку, Београду, БиХ, Јасенову и Пријепољу.

Иако нема пуно стажа у стварању, може се похвалити и са две за њу веома битне награде, које су уследиле као похвале њеном досадашњем раду. Специјалну похвалу добила је 2014. од жирија 12. Међународног бијенала уметноси минијатуре у Горњем Милановцу а 2015. добила је прву награду за спомен обележје градитељима обреновачке Термоелектране „Никола Тесла”.

“Велика је част радити на овом пројекту, јако сам усхићена што је тај инструмент коначно добио заслужени сабор да нам предочи све чари виолине, на њен јединствени звук који буди у нама широк спектар емоција које смо ту негде у савременом свету потиснули. Ово је био прави одмор за душу и једно велико растетећење”, истакла је Ана Лазић.

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pranjani violina vajanje statue

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.404.006 посета
Тренутно на сајту: 309 посетилац(a)