Ако се класична куга свиња не врати, извоз у ЕУ за годину 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Ако се класична куга свиња не врати, извоз у ЕУ за годину
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
29.12.2019 | 0 коментар(а)



Србија је 15. децембра прекинула вакцинацију свиња против класичне куге, међутим, то је само један од корака

ка извозу српског свињског меса на тржиште ЕУ и потребно је да такав „слободан статус“ задржи и у наредних годину дана.

 

То је за Тањуг изјавила директорка Управе за ветерину Емина Милакара која је казала да то јесте важан сегмент за извоз свињског меса на европско тржиште, али да ће Србија морати да реализује и низ других мера.

 

„Нама су битне мере после престанка вакцинације, а то су мониторинзи, мере надзора како код домаћих, тако и код дивљих свиња, контролисање газдинстава, обележавање свиња, затим, свако угинуће и побачај мора да се пријави и испита“, навела је Милакара.

 

Због тога је апеловала на све произвођаче из Србије да не беже од пријављивања угинућа, већ да сваки случај пријаве ветеринарској служби.

 

Према њеним речима, ако за годину дана не буде нове појаве болести класичне куге свиња, Србија ће аплицирати за статус слободан од класичне куге и онда ући у процедуру за извоз.

 

Сматра да се та свињска болест неће враћати, јер, како наводи, мониторинзи који су спровођени од 2009. године показују добре резултате, а на основу тих налаза, подсетила је Милакара, донета је и одлука о престаку вакцинације против класичне куге свиња.

 

Међутим, ако се којим случајем нова жаришта те болести у Србији појаве, она наводи да ће Србија о томе обавестити Европску комисију која ће послати свој тим да процени ситуацију.

 

„Прва мера је мера еутаназије, уколико је то имање или газдинство, или ће се радити вакцинација само у једном делу где је то неопходно. Међутим, када би нам се појавило више жаришта, онда се враћамо на првобитно стање“, објаснила је Милакара.

 

Ако до тог сценарија не дође, Србија би за годину дана могла почети са извозом свиња и свињског меса на европско тржиште, а фонд свиња са којим тренутно располаже износи три милиона у 76.000 газдинстава.

 

„Ако се отворе тржишта, и код нас ће се повећати фонд свиња, као што је било и с говедима, имали смо мањи фонд, а када су се отворила тржишта Турске и Кине, број говеда се повећао. На пример, за Кину сада извозимо сваки други дан говеђе месо“, рекла је Милакара.

 

Иако Србија не извози свињско месо на тржиште ЕУ, Милакара каже да се поједини производи свињског порекла већ годинама уназад извозе на европско тржиште.

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


meso svinje izvoz

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.483.728 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)