Огромна потражња за дрвима, продавци имају више посла него у новембру 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Огромна потражња за дрвима, продавци имају више посла него у новембру
Trenutno na sajtu: 722       |       Podeli:
13.03.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Ниске температуре и нове снежне падавине условиле су појачану потражњу за дрвима. Иако су се
Фото: РИНА

снабдели на почетку грејне сезоне, грађани сада масовно докупљују дрва и угаљ, али по много већим ценама. Док је у септембру метар дрва коштао око 5.000 динара, сада вам је за исту количину потребно издвојити и до 2.000 динара више, док тона угља кошта око 12.000 динара.


"Тренутна цена дрва је око 7.000 хиљада, али ако се овако настави биће и још скупља и кретаће се око осам хиљада по метру са превозом. Људи увелико докупљују дрва и сада имамо више посла него у новембру. Слична ситуација била је и прошле године, када су се крајем априла масовно докупљивала дрва", рекао је за РИНУ Драгољуб Николић продавац дрва.


Он истиче да се сада увелико поручују и дрва за наредну зиму, како би се на време осушила и привела намени, а имајући у виду тренутну ситуацију могућ је додатни скок цена. Вечита дилема је који начин грејања је најисплативији, а судећи према интересовању велики број грађана остао је веран дрвима. У понуди су церова, букова и храстова дрва, а цена варира од квалитета грађе.


"Увек се показало да су дрва као огрев најсигурнија и што се тиче цене најјефтинија варијанта, у односу на пелет, гас или струју. Када се огревате на дрва морате бити мало прљави, док их исцепате, осушите и сложите, али зато када наложите нема лепше топлине и звука када пуцкета у шпорету. Из године у годину цена и потражња не опадају, већ све више људи се одлучује да се греје на дрва јер им је најисплативије" изјавио је Драгољуб.


За купце је цена увек висока, а за продавце ниска, али ипак дуг је пут који дрва пређу од шуме до пећи за ложење. Сеча и транспорт изискују тежак рад, који врло често може бити и ризичан по живот. На цену дрва утиче и недостатак радне снаге, јер мало је оних који се хватају у коштац са овим тешким послом.

Фото: РИНА

 

"Сви више воле да побегну у град, нико неће да испрља руке. Ово је зарада и хлеб са седам кора, ми дрва док довучемо из шуме , истружемо и натоваримо на камину намучиш се добро, а онда те питају због чега је толика цена", додаје Драгољуб.


Што су дрва тања то су јефтинија, док су истругана и исцепана најскупља. Ко жели накнадно да их цепа, за то треба да издвоји око хиљаду динара по метру.


ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Drva ogrev potraznja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.083.335 посета
Тренутно на сајту: 723 посетилац(a)