Музеј трубе у Гучи: Поносне на оца - мајстора трубе! 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Музеј трубе у Гучи: Поносне на оца - мајстора трубе!
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
11.10.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Културни центар оштине Лучани у Гучи отворио је своја врата, као и врата Музеја трубе за најмлађе суграђане – ученика

из школа са територије општине.
У оквиру музеја, ученици из Виче, Котраже, Доњег Дупца, Горачића и Гуче имали су прилику да се упознају са сталном поставком „Рајка Боројевић - хероина једног времена".

Разговарали су са нама о школи ткања, развоју ткачке делатности и значају лика и дела, Рајке Боројевић, која је оставила дубок траг својом истрајношћу да златни занат пренесе на жене тог доба. Тај дух је и даље присутан кроз рад беслатне школе ткања која је и ове година реализована уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије у Културном центру у Гучи.

Рајка Боројевић

На спрату музеја је и стална поставка посвећена највећој и најзначајнијој трубачкој манифестацији - Драгачевском сабору трубача. Уз причу о почецима Драгачевског сабора трубача, прошетали смо заједно са њима кроз 60 година дугу традицију и саборску историју. У склопу поставке, зид музеја красе фотографије свих мајстора трубе који су уписани у саборску историју самим тим што су се окитили мајсторским писмом.

Две девојчице су застале крај зида и стале испод фотографије свог оца – мајстора трубе, поносно позирајући. То су ћерке Гвоздена Росића, мајстора трубе из Ртију који је ушао у саборску историју као мајстор трубе.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.416.751 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)