Otvorena izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Otvorena izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije”
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
13.04.2024 | 0 коментар(а)



Užice – „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije”, naziv je izložbe, koju su u okviru programa



Užice- Prestonica kulture Srbije, priredili Univerzitetska biblioteka ”Svetozar Marković” i Istorijski arhiv Užice. Otvaranju izložbe su pored autora Adaama Sofronijevića, prisustvovali ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Poželevši gostima dobrodošlicu u prestonicu kulture Srbije, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je ova izložba prilika da se podsetimo hrabrih, umnih i posvećenih žena, koje su svojim delovanjem i odvažnošću trasirale put budućim generacijama. Ona je naglasila i da se Užice može pohvaliti i značajnim napretkom u oblasti rodne ravnopravnosti.

Gradonačelnica grada Užica, dr Jelena Raković Radivojević; Foto: Sajt grada Užica

„Današnja postavka omogućava nam da sagledamo različite teme važne za srpsko društvo koje su se odnosile na prava žena u mnogim oblastima, poput vojske i kulture. Možemo reći da smo u oblasti rodne ravnopravnosti postigli veliki napredak, o čemu svedoči i činjenica da je nacionalna kampanja ,`Unapredi rodnu ravnopravnost` započeta baš u Užicu, kao i da je prošle godine usvojen Akcioni plan za period do 2027. godine kojim ćemo se voditi kada su u pitanju mere i aktivnosti koje ćemo realizovati sa ciljem daljeg unapređenja u ovoj oblasti”.

Ambasador Velike Britanije osvrnuo se na ulogu koju su u srpskoj istoriji imale dve njegove sunarodnice, Flore Sends i Elsi Ingles.

Ambasador Velike Britanije, Edvard Ferguson; Fotot: Sajt grada Užica

„One su morale da za sobom ostave ograničenja sa kojima su se suočavale kod kuće. Iskazale su se u Srbiji i tu su, kao strankinje, dobile priliku koja nije bila na raspolaganju srpskim ženama, koje su podjednako izuzetne. Obe su ocenjivali muškarci koji su pokušali da potisnu njihove ambicije. Obe su morale da dođu u Srbiju da bi bile osnažene i da bi, za razliku od zemlje u kojoj su rođene, dobile prilike da zasijaju. Obe su pokazale da ako im se ukaže mala prilika, mogu ostaviti trag u istoriji”, naglasio je Ferguson.

Prema rečima poverenice za ravopravnost Brankice Janković, cilj ove izložbe je da se isprave brojne nepravde koje su se ženama činile kroz vekove.

Poverenica za ravnopravnost, Brankica Janković; Foto: Sajt grada Užica

„Kao i nepravdu koja se učinila našoj kulturi koja je bila u značajnoj meri uskraćena za ono što su žene učinile i dale srpskoj kulturi i umetnosti, a bile značajno manje vidljive jer su patrijarhalna pravila nalagala da ženama nije mesto ni u jednom drugom polju već samo u privatnom životu, dakle, u kući. Volim da kažem da je svakome mesto tamo gde može da čini dobro, da je ženi mesto tamo gde može da učini dobro, da da svoje najbolje rezultate i ostvari svoje pune potencijale jer je to važno za društvo”, istakla je poverenica.

„Kultura mora da ima svoj glas u svim društvenim pitanja, a jedno od najtežih je borba za prava žena. U prestonici kulture ne proklamujemo ništa, već vraćamo ono što nam je svima u podsvesti, a to je da je borba za prava žena u srži našeg nacionalnog bića”, istakao je autor izložbe dr Adam Sofronijević.

Autor izložbe, dr Adam Sofronijević; Foto: Sajt grada Užica

Izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije” delo je Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, nastala decembra 2023. godine saradnjom sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ambasadom Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu.

Tokom svoje prve posete Užicu ambasador Velike Britanije sa gradonačelnicom Užica razgovarao je i o drugim važnim temama i projektima. Dogovoreno je da se saradnja nastavi, kako bi se sagledala mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

Sastanak gradonačelnice Užica sa ambasadorom Velike Britanije; Foto: Sajt grada Užica

Dobra saradnja potvrđena je i u razgovoru sa poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković, tokom susreta u kabinetu gradonačelnice.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI UŽICE PRESTONICA KULTURE PRAVA ZENA BRANKICA JANKOVIC VELIKA BRITANIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.632.347 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)