Вучић: Желим да у 21. веку немамо ниједан рат 


РХМЗ најавио јако захлађење почетком ове седмице              Тврђава Маглич упорно одолева вековима, сада ће коначно добити адекватан прилазни пут             

 


Вучић: Желим да у 21. веку немамо ниједан рат
20.04.2019 | 0 коментар(а)Шест и по година борбе и рада за Србију вредело је за овакво вече, поручио је вечерас председник

Александар Вучић, а онда је позвао младиће који су пешке стигли у Београд са Косова и Метохије да стану уз њега.

Вучић је на почетку поручио да је шест и по година борбе и рада за Србију вредело за овакво вече.

“Да се види колико људи има у Србији који поштују рад и марљивост”, објаснио је, па поручио: "Знам да никада више нећу говорити пред толиким бројем људи. Бескрајно вам хвала на овој подршци”.

"Да учимо од оних који су умели да сачувају свој народ"

Вучић је поручио да посебно жели да говори о нашој националној консолидацији и рехабилитацији и о томе како да учимо од других који су умели да сачувају себе и свој народ. Реч је о томе, каже, да, иако имамо безброј нерешених националних проблема - а један је највећи и безброј је притисака са којима се суочавамо - то је КиМ, да морамо да учимо од оних који успели и у најтежим временима да сачувају свој народ, себе и да и данас управљају светом и воде Европу. Подсетио је да су Немци 1702. основали Пруско царство, а данас је то, подсећа, нека друга држава, додаје да је и Кафка писао на немачком, да се у Стразбуру увек говорило немачки...

“Али, Немци су знали да, чувајући, учећи и бринући о Гетеу, Шилеру, чувајући свој језик и псимо, своју културу, да остану јединствена нација и да поново постану снажни, моћни и најјачи у свету”, каже Вучић.

Фото: Танјуг

Додаје да су Срби бројчано мали народ, али довољно паметан, поносан и да разуме изазове који су пред нама. Истиче да неће вечерас да говори само о ономе што људи воле да чују: "Знам шта је пред нама и знам да ме нисте бирали да бисте слушали само оно сто волите, већ оно што је најтеже и што се мора урадити да би Србија живела, да би вама било боље и да би Србија имала будућност".

Почело је, указује, да се разговара не само о Меморијалном центру у Јасеновцу, који ће Србија градити са РС, већ и о јединственом српском буквару, српској читанци за сву српску децу, ста год да уче, где год да уче и која год да им је земља матична: "Јер, тако ћемо бити ближи једни другима, тако се уједињујемо, а да никог не угрожавамо".

"Без вас оволико не бих могао да браним КиМ, ни пред ким"

“Данас разни емисари из целог света долазе у Београд да ми кажу - учини нешто за Албанце, умили се мало њима, да би укинули таксе на српску робу, а мој одговор је да ништа нећемо учинити, јер Приштина мора да укине таксе, да би се разговарало”, поручио је Вучић, па додао: "Мој одговор, наш одговор, одговор јединствене Србије, без обзира што то неће бити лако учинити је - ништа нећемо да учинимо. Много тога смо учинили, ред је да се ви понашате цивилизовано, нормално".

Он је истакао да није нормално да се уводе таксе на робу у 21. веку и да могу да прете, да врше притисак какав хоће, Србија је рекла - повуците таксе, разговараћемо: "А, ми вама да чинимо уступке, да бисте рекли да је Србија понижена и поражена... Наш одговор је јасан". Нагласио је да постоји само једна ствар коју је горе изгубити од главе и која је најскупља на свету - образ и то, поручио је, не би требало да забораве ни они на Западу, ни Албанци: "Образ је најскупља ствар на свету. Немојте никад да покушате Србији да га укаљате".

Он је пренео да је данас на скуп у Београд са КиМ дошло око 7.500 људи, а да десетак аутобуса није било дозвољено да пређу административни прелаз. Како је рекао, када је видео толики број Срба са КиМ, није се само радовао томе, иако му је неизмерно драго, јер је то за њега и највећи терет око врата, који је неко могао да му стави: "Знам колика је моја одговорност и брига за људе на КиМ. Неће нам бити лако и зато још једном хвала што сте у оволиком броју дошли. Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана".

Фото: Танјуг

Подсетио је да је Београд тражио компромис са Албанцима, али многи у свету нису, каже, разумели колико смо били спремни за компромис и гледали су само да на сваки начин понизе Србију. Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - Заједницу српских општина: "Када смо разговарали, молили смо и упозоравали да не формирају косовску војску, да није чак ни с складу са тзв. косовским уставом, а чак је и генерални секретар на то упозоровао, а они су је оформили. Када смо молили да не иду даље у то, увели су таксе, којима треба економски да униште Србе. Молио сам их у Бриселу пре шест месеци, да не доносе платформу која није за дијалог, рекли су да се неће појавити на дневном реду, а онда су је баш такву изгласали. Мој посао као председника Републике је да чувамо мир".

“Ми Срби можда смо и највисе ратова имали у 20. веку. Желим да у 21. немамо ниједан, да прицамо о нашим јунацима са Кошара и из других ратова, али да немамо нове јунаке, да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше најбоље производе у свет, да пробамо да направимо такву политику да идемо у корак са светом, будемо бољи од других”, рекао је Вучић.

"Морамо да разговарамо и да разумемо и друге"

“Разговараћемо, желимо да разговарамо око Косова и Метохије”, рекао је председник Србије, истичући да то желимо и морамо, али да нападе или протеривање Срба са КиМ нећемо дозволити: "Све их у свету молим, немојте да помислите да зато што желимо да разговарамо, што разговор тражимо, што молимо за разговор, немојте да помислите да ћемо било коме да дозволимо нападе или протеривање нашег народа са својих вековних огњишта. Никада то никоме нећемо дозволити".

За разлику од других, који су се, како каже, увек боље и снажније бусали у прса, он то не уме: "Али, вам кажем - деловаћу неупоредиво одлучније и Србија ће да победи чак иако на такве ствари буде натерана". Рекао је и да морамо да разумемо да не можемо увек да имамо све што желимо и да не можемо да терамо све друге да мисле онако како ми мислимо: "Већ морамо да гледамо и разумемо како се и куда и на који начин свет креће. Да поштујемо и све друге у региону и да поред набољих односа са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Грчком, мораћемо да градимо боље односе и са Црном Гором и Северном Македонијом и много боље односе са БиХ, не рачунајући Додика, и са Хрватском".

“Без обзира на увреде са разних страна морамо себе да обуздамо, и да своју снагу покажемо не тако што ћемо на све да реагујемо, да на псовку одговоримо псовком, већ да на паметан начин покушамо да придобијемо те људе уз себе. Само ако смо сви заједно, моћи ћемо да будемо јачи, да привучемо више инвеститора. Сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо и уложићу велику енергију да такве услове за развој јединственог економског тржиста на читавом Западном Балкану направимо, да могу камиони са робом прелазе преко граница административних прелаза много брже него данас “, поручио је он.

"Морамо да бринемо и о нима који не мисле као ми"

“Морамо да бринемо и о онима који не мисле као ми. Наш циљ нису сукоби, чак ни са онима којих је много мање, а претили су нам на разне начине. То се решава на изборима, али и тамо има људи који желе добро нашој земљи, треба да видимо око чега можемо да се сагласимо”, поручио је Вучић.

А њима ће, додао је, рећи исту реченицу коју је већ навео: "Све може, ултиматуми никада неће моћи да прођу. И нико неће моћи да туче жене, нити да насиљем оствари политичке циљеве. Нема ултиматума у политици". Како је рекао, наша је земља слободна и ми морамо да будемо носиоци сарадње према онима који другачије мисле: "Наша је одговорност у томе већа, ми морамо да бринемо и о новинарима и онда кад мислите да они не раде најбоље свој посао, али треба да одговоримо на најпристојнији начин".

“Одговорите им пристојно, једино ако крену у насиље, онда, "онако како ми то знамо", одговорите оштро и одговорно, јер не сме никоме да падне на памет и нико не може да решава проблеме секирама и тестерама”, поручио је председник Вучић.

"Србија ће брзином ракете ићи напред"

“Србија ће бризном ракете да иде напред”, уверен је председник Србије, а у говору је пренео да ММФ и Светска банка предвиђају да ће Србија бити носилац приведног раста у региону, са кумулативним растом, који ће на крају 2023. бити за чак 21,1 одсто већи него у 2018: "Можда ћете рећи, ’јес мало блесав Вучић, али...", навео је он и истакао да жели да пренесе шта кажу ММФ и Светска банка за Србју за наредних пет година.

Фото: Танјуг

Вучић је рекао да то каже да би грађани видели каква их будућност чека у наредном периоду: "Кажу да ће српска првиреда у наредном петогодиншњем периоду расти просечно годишње за четири одсто. На крају 2023. БДП ће бити кумулативно већи у односу на 2018. за чак 21,1 одсто. Ниједна земља са којом се Србија граничи неће имати виши кумулативни раст од српског". Вучић је навео да ће према пројекцијама Светске банке Србија 2020. бити носилац раста региона са реалним повећањем привредне активности од четири одсто, док ће остале земље Западног Балкана бележити спорији раст: "ММФ превиђа да ће БДП по глави становника, што је показатељ животног стандарда, 2023. изности 10.394 долара, што је у односу на 7.207 долара у 2018. повећање од 44 одсто. То је оно што они они виде у Србји због наше озбиљности што сте ви урадили у претходном периоду јер овакве пројекције не долазе за неодговорна и неозбљна руководства".

Како је рекао, то значи да ће "Србија бризном ракете да иде напред", али да је зато потребно само да сачувамо мир. Вучић је, позивајући се на транспарент на којем је писало "Вучићу Железара је уз тебе", истакао да је он за њега посебан зато што је успео уз помоћ Кине да се избори за Железару у Смедереву након три године крваве борбе: "На крају, кинсески предедник је услишио моје молбе и решили смо питање Железаре и обезбедили посао за 5.000 радника и да раде две високе пећи. Ускоро железара постаје највећа фабрика у Србији и највећи извозник".

"Чврст динар и влада која не лаже народ"

Председник Србије подсетио да је, када је преузео власт, затекао "ужарени огањ", који је требало прво угасити, па онда, из пепела, подизати Србију. С тим у вези он се посебно захвалио коалиционим партнерима Ивици, Александру, Милану, а посебно због свега у Војводини и међународних односа Иштвану Пастору.

“У здравству нисмо постојали, нису нас мерили у Европи. За пет година успели смо да претекнемо десет земаља ЕУ, да градимо и да сваког дана напредује изградња Клиничког центра у Београду, обнова болница и домова здравља”, објаснио је он.

Указао је да је пре само пет година почело да се ради оно што су људи чекали 75 година, а то је да неко гради аутопутеве ка источној и јужној Србији, додајући да ћемо имати аутопут до Чачка, а онда ће се продужити ка Ужицу, Котроману, Вишеграду, па даље према Ивањици, Дугој Пољани, Бољару, граници са Црном Гором. Најавио је да ће за месец или месец и по бити отворен аутопут кроз Грделичку клисуру, па кроз Нишавску клисуру према бугарској граници. Навео је и да се ради на реконструкцији пруга, те да ће за 2,5 године до Будимпеште да се стигне за два и по сата. То је, како је нагласио, могуће само захваљујући политици будућности и марљивости.

“Када неко болује од рака немојте да лажете да ћете га излечити аспирином и соковима, већ је то могуће само најтежим терапијама. Тамо смо излечили Србију, која је била на ивици амбиса. Хвала што сте веровали у то”, поручио је Вучић.

Захвалио се посебно пензионерима који су прошли кроз тежак период. Нагласио је да сада Србија има здрав систем, четврту годину заредом има суфицит у буџету, што никада у српској историји није имала. Казао је да жели да такво стање у буџету буде још и наредних пет и шест година и да верује да је то могуће, па истакао да имамо чврст динар и озбиљну владу која не лаже народ.

"Војно неутрални, на европском путу, а најбољи односи са Русијом"

Председник Србије и СНС поручио је данас да је Србија чврста и јасна по питању војне неутралности, да је на европском путу и да жели да буде чланица ЕУ, али и да сачува најбоље, пријатељске односе са Русијом и Кином: "Ма колико нас неко притискао да уводимо санкције Русији, ми то нећемо урадити, нити је Русија уводила санкције нама, нити ћемо ми њима".

Фото: Танјуг

Он је навео да ће Србија остати војно неутрална, јер жели да има снагу да чува своје небо, чува своју земљу: "Не треба нам ничија помоћ, јачаћемо војску, одбрамбене снаге из године у годину", рекао је Вучић и подсетио да је Србија, када је он постао министар одбране, имала само један авион који није могао увек да полети, а да сада војска има 17 мигова 29, који ће до краја године бити опремљени најмодернијим системима. То нам, каже, не треба за напад на некога, већ да сачувамо мир и будућност за нашу децу.

“То радимо као што се боримо за смањење јавног дуга, хоћемо да им оставимо сигурну будућност, границе, небо, да знају шта је њихова земља, коју не смеју никоме да дају”, рекао је Вучић.

"За Србију је најважнији мир"

“Две су ствари најважније за будућност - Србија која расте у миру, безбедна и сигурна и Србија која рађа сваког дана и пуни се новим нараштајима и новим генерацијама”, рекао је председник Србије и најавио је још већа улагања у популациону политику.

Све нас је, каже, мање, па је џабе све што се ради, све отворене фабрике, ИТ стручњаци, ако не будемо имали деце, па је важно да бринемо колико ће нас бити: "Молим вас да то разумете, у свим градовима се рађа много мање деце него што људи умире. Губимо села и градове, национални опстанак је угрожен. Нормално је да бринете о каријерама и свему, али вас као Бога молим, брините о деци, о будућности Србије, јер без деце нема ни будућности Србије". Он је рекао да су деца и млади наш поглед напред, који обавезује и даје перспективу: "Због њих правимо Србију, њима је остављамо". Он је нагласио да су две ствари најважније за ту будућност - Србија која расте у миру, безбедна и сигурна, и Србија која рађа сваког дана и пуни се новим нараштајима и новим генерацијама.

Фото: Танјуг

“Све што радимо, радимо да те две претпоставке потпуно испунимо. То је пут који ми правимо и не треба нам за то посебна политика, лева или десна. Потребна нам је једна застава, наша српска тробојка. Да будемо јединствени, што не значи да морамо да мислимо исто и да свима кажемо да је ово оно у шта верујемо и што сте ви вечерас показали, а то је Србија”, поручио је Вучић.

 

 

 

Танјуг / ГЗС

 
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic miting sns beograd

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.171.219 посета
Тренутно на сајту: 209 посетилац(a)