Орезивачи воћа из Бруса најтраженији у чачанским селима - уговорили послове до априла 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Орезивачи воћа из Бруса најтраженији у чачанским селима - уговорили послове до априла
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
11.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Иако су снег и лед прекрил воћњаке у планинским селима, посла у воћњацма ипак има на претек.



На врхове Каблара стигла је специјална чета орезивача из Бруса која током зимских месеци одради веома важн орезивање воћки од чега зависи бетба током летњих месеци, наводи агенција РИНА.

- Сезона орезивања кренула је још пре Светог НИколе, од тада не прекидамо посао, осим за празнике када смо ишли кући да проведемо време са породицом. У зависности од воћа, зависи и наш учинак. Које је воће у питању и техника орезивања, није свако стабло исто. Треба уочити све неправилне и неродне гране и одсећи да не би угрозиле оне које су родне. - прича за РИНУ, Драгоје Павловић.

Након орезивања у висинским зонама, на преко 1000 метара надморске висине, силазе у Миоковце чувене по жутом злату. Њихов дневник резервисан је до краја априла.

- Људи крену у јесен да заказују, и навала је велика. Наша екипа броји пет чланова, и сатница се креће око пет евра по човеку, који за дан могу да пређу површину преко једног хектара, што није мало. Након орезивања шљива селимо се на ове крупније плодове, од јабука, кајсија, крушака и остало, додао је он.

Орезивање воћа, ма колико изгледало лако, тежак је посао. Добробити орезивања свима су познате, међутим на резачу је велика одговорност, он својим умећем и знањем регулише род и квалитет будућих плодова. Добар резач мора да познаје физиологију биљака, карактеристике родних гранчица, где се налазе родни, а где лисни пупољци и на који начин се која воћа врста орезује.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.251.962 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)