Bruka Sonjinih rođaka koji osporavaju testament glumičine majke: U toku je sudski spor srodnika koji traže svoj deo 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Bruka Sonjinih rođaka koji osporavaju testament glumičine majke: U toku je sudski spor srodnika koji traže svoj deo
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
08.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Kuća - legat Sonje Savić u Donjoj Gorevnici trenutno je predmet sudskog spora i ovaj



kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti i tako će po svemu sudeći biti sve dok se naslednici ne dogovore kome pripada koji deo. O tome rođaci pokojne Sonje već duže vreme raspravljaju jer pojedini, bez obzira na testament njene majke, smatraju da imaju pravo na deo imovine.

„Sada već počivša Mikaina Savić, majka Sonje Savić, testamentom je svu imovinu koja uključuje kuću u kojoj se nalazi spomen soba, deo livade, pašnjaci, parcele pod šumom i voćnjak s bunarom, ostavila Gradu Čačku, a radi obezbeđenja ona je 2011. godine potpisala i protokol s gradskim vlastima. Skupština Grada Čačka donela je odluku o prihvatanju nasledstva. Nakon Mikainine smrti predstavnici grada i ja kao gradski pravobranilac, otišli smo po pozivu kod notara Miroslava Stankovića koji je vodio ostavinski postupak i izjasnili se da se grad prihvata nasledstva. Do danas još uvek nismo dobili ostavinsko rešenje. Razlog tome je kako smo saznali to što deo Sonjine rodbine sa očeve strane osporava testament njene majke Mikaine i traži deo imovine. Dok to ne bude završeno, ne možemo znati da li će i koji deo pripasti gradu Čačku”, kazala je za Glas zapadne Srbije Katarina Novković gradski pravobranilac.

Pre nego što je došlo do osporavanja testamenta Grad Čačak je celokupnu Sonjinu imovinu zajedno sa umetničkom zaostavštinom predao umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” na upravljanje i prezentaciju i još za života Mikaine Savić, 2015. godine uređen je deo kuće u Donjoj Gorevnici, koji je tada pretvoren u Sonjin legat. Urađena je rekonstrukciju njene spomen - sobe, koja je bila otvorena za javnost sve do smrti njene majke 2018. godine. Posete su do tada obavljane uz prethodnu najavu, a jedna soba koju je Mikaina odredila bila je pretvorena u izložbeni prostor.

Zbog pokrenutog sudskog spora spomen - soba više nije u funkciji, a predstavici UG „Nadežda Petrović” nemaju pravo da uđu u te prostorije. Dvorište u kome se nalazi kuća održavaju komšije iz pijeteta prema porodici Savić kako ne bi potpuno zaraslo u korov.

Umetničku zaostavštinu Sonje Savić čini obiman materijal: fotografije, audio i video zapisi, među kojima i oni s radio i TV nastupa, njeni video-radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video-snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti, reč je o više hiljada predmeta, među kojima i oni iz oblasti alternativnog pozorišta.

Inače, u okviru manifestacije Čačak - prestonica kulture 2023, a povodom Sonjinog septembra, grad Čačak će tokom avgusta i septembra ugostiti dve svetske umetnice, sledbenice Sonjinog slobodnog umetničkog pravca.

„Iranka Majam Tafakori, koja se i sama bori protiv problema i predrasuda s kojima se ženska populacija danas susreće, i Austrijanka Glorija Gejmer biće gošće Čačka. Međutim, umesto da budu rezidencijalno smeštene u Donjoj Gorevnici, gde bi radile i boravile sa umetnicima, pored Sonjinog legata, dobiće alternativni smeštaj. Između ostalog, i to je bila jedna od poslednjih želja Sonjine majke, da kuću napuni umetnicima i da ona živi”, rekao je direktor UG „Ndežda Petrović” Branko Ćalović.

 

 

Glas zapadne Srbije

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak sonja savic legat spor testament

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.358.542 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)