Протестовали бивши радници ФРА, траже да се заштити фабричка имовина 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Протестовали бивши радници ФРА, траже да се заштити фабричка имовина
Trenutno na sajtu: 498       |       Podeli:
04.01.2022 | 3 коментар(а)



Чачак - Око 80 бивших радника Фабрике резног алата (ФРА) у Чачку, која је у поступку стечаја
Илустрација, фото: ГЗС

и престала је са радом у августу прошле године, протестовало је данас испред фабрике, захтевајући да се заштити фабричка имовина из чијих се магацина, према њиховим сазнањима, неовлашћено износе алати. Радници су агенцији Бета рекли да ће од стечајног судије тражити да се изврши попис залиха алата у фабричким магацинима.

„Иако су магацини запечаћени од 18. августа, када је фабрика престала са радом и када је забрањен улазак у фабрику и иако су присутни радници обезбеђења, имамо сазнања да непозната лица неовлашћено улазе у магацине, износе алате и продају их”, рекли су радници.

Они истичу да су због тога поднели више пријава надлежном тужилаштву и полицији, али да те институције не поступају по њиховим пријавама.

Према речима радника, залихе алата су предвиђене да се од њихове продаје намире дуговања за око 2.000 бивших радника који су раније тужили фабрику за неисплаћене зараде, добили 2004. судске пресуде, али им тај новац још увек није исплаћен.

Председник бившег Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић рекао је агенцији Бета да бивши радници траже одговорност генералног директора ФРА Милана Видаковића и због неовлашћеног изношења алата из магацина, али и због дуговања које је фабрика направила, због чега је и престала са радом 18. августа и налази се у процесу стечаја.

„Видаковић је директор од 2009. године и држава, која је већински власник фабрике, у последњих 20 година је уложила око 400 милиона динара у фабрику, а он ипак није успео да одржи ликвидност”, рекао је Ђелић.

Бивши радници ФРА су најавили нови протест за 12. јануар, у 10 часова испред Тужилаштва и Привредног суда у Чачку у коме је тог дана заказано прво рочиште за отварање стечаја над фабриком.

Генерални директор ФРА Видаковић, који ће на том месту бити до увођења стечаја и постављања стечајног управника, данас није био у фабрици.

Протест радника протекао је мирно и без присуства полиције.

ФРА је основана 1953. године од када је производила алате које је продавала на домаћем и светском тржишту, а део фабричких погона бавио се производњом и за војну индустрију.

 

Политика / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK FRA PROTEST RADNICI IMOVINA ZASTITA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • Lj i lj a n a

    Valjda su preca prava radnika na rad i isplatu plata nego da inventarise sindikalac magacine.
  • BIVŠI

    pOZDRAV ZA POSLEDNJE MOHIKANCE. tU FABRUKU SU ČERUPALE MNOGE VLASTI OD MILOŠEVIĆEVE PA REDOM DO OVE, DO DUŠE OVI NISU IMALI ŠTA SVE JE POKRADENO I SJEBANO. LJUDI ITE KUĆI NEM AOTA POSLA NIŠTA. ŽAO MI JE POLA VEKA SAM TU PROVEO
  • AUN

    Ja to ne razumem. Ozeli otpremninu pa sad da se vrate. Magacijene valjda čuva zakon.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.599.076 посета
    Тренутно на сајту: 499 посетилац(a)