Србија и даље друга у Европи по броју вакцинација на милион становника 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Србија и даље друга у Европи по броју вакцинација на милион становника
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
02.02.2021 | 0 коментар(а)



У Србији је до сада против корона вируса вакцинисано 473.087 особа и она је друга у Европи по броју вакцинација
Србија и даље друга у Европи по броју вакцинација на милион становника, Фото: ГЗС

на милион становника, показују подаци Владе Србије.
Боља од Србије по броју вакцинација на милион становника је само Велика Британија, а после Србије су Малта, Исланд, Данска, Ирска, Словенија, Румунија, Литванија, и Португалија.

Када је реч о региону, Србија је убедљиво прва по броју вакцинација на милион становника. Следе Словенија, Румунија, Мађарска, Хрватска и Бугарска.
По укупном броју вакцинација Србија је друга у региону, после Румуније, а иза Србије су Мађарска, Хрватска, Словенија и Бугарска.

Индекс: Србија предводник у вакцинисању, Хрватска при дну

Хрватски Индекс, позивајући се на податке странице ’’Our World in Data’’, констатује да је Србија уз Велику Британију, постала предводник у вакцинисању у Европи, док се Хрватска налази при дну.

До понедељка је у Хрватској, према твиту владе, вакцинисано 58.077 особа, док је у Србији тај број готово десет пута већи.

"У Србији су до сада одобрене вакцине Фајзер-БајонТек, Спутњик В и Синофарм, а српски званичници сматрају да је ипак бољи врабац у руци него голуб на грани", пише Индекс, цитирајући министарку за државну управу и локалну самоуправу Марију Обрадовић, која је рекла да је "најбоља вакцина она коју имамо".

За грађане Хрватске, који, како Индекс констатује, с фрустрацијом немоћно прате развој догађаја у окружењу, намеће се питање зашто су завршили на зачељу ЕУ ако је договорено да ће се вакцине праведно распоређивати.

Фото: ГЗС

Епидемиолог Бернард Каих каже да се једино логично објашњење може тражити у врсти вакцине за коју се нека земља одлучила.

"Ми смо све цепиво које смо добили углавном већ употребили, међутим, она нам једноставно споро долазе", рекао је за Индекс Каих.

Загребачки портал наводи и да се у неким српским медијима нагађа да би одлука Кине да Србији пошаље милион доза вакцине могла бити геополитичке природе.

"Кина би се тим потезом могла показати Србији, али и неким другим земљама у Еуропи и свету, као трговински способнији и поузданији партнер", пише Индекс.

У тексту се додаје да неки аналитичари истичу да Кина има интересе и ангажман у више инфраструктурних пројеката од регионалног значаја у југоисточној Еуропи, међу осталим и у Хрватској.

Према Индексу, медији такође тврде "да све више младих Срба учи мандарински језик док истовремено слаби уверење да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ."

Српски научни новинар и уредник портала "Наука кроз приче" Слободан Бубњевић, који прати теме везане за пандемију, каже да су у Србији сви одушевљени и изненађени брзином вакцинисања.

"Разлог за то вођство у брзини вакцинисања је пре свега чињеница да је вакцинисање у другим земљама Европе спорије него што је ико могао очекивати", рекао је за Индекс.

Бубњевић је издвојио четири разлога које сматра кључном тајном успеха Србије, пише Индекс.

Као први наводи математику, односно однос понуде и потражње који погодује мањим, независним играчима.

Као други кључан разлог за наведени успех наводи политичку флексибилност која је резултат позиције Србије као земље која већ низ година суштински не припада ниједном политичком блоку у међународној арени.

Трећи чинилац је, каже, то што је организација у Србији у овом случају одлична и све се ради на основу једног софтвера који је добар и омогућава људима да се релативно лако пријављују.

Као четврти, али не најмање важан разлог, наводи јако добар одазив на вакцинацију.

"Показало се да су људи ипак донели рационалну одлуку, а верујем да ће тако бити и у другим земљама", рекао је Бубњевић, истичући да му је драго што је рационалност успела да надвлада псеудонаучна размишљања.

Фото: ГЗС

Он је додао и да је Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) одобрила вакцине након што је добро истражила све расположиве податке.

"Мада су људи на Балкану по правилу скептични у домаће институције, у Србији влада велико поверење у домаћег регулатора - у јавности се често наводи чињеница да АЛИМС спада у 30-ак најстрожих агенција у свету. Дубоко сам уверен да они у овако критичном тренутку не би угрозили тај рејтинг", каже Бубњевћ за Индекс.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VAKCINE SRBIJA BROJ IMUNIZACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.815.071 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)