Математика показује да је страх од корона вируса неоправдан 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Математика показује да је страх од корона вируса неоправдан
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
27.02.2020 | 0 коментар(а)



Свет је у паници готово два месеца, од како се корона вирус појавио у Кини, а сада када се приближава Србији,



и малтене нас окружује, страх се јавља и код наших суграђана. Ипак, када последице вируса представимо статистички, чини се да би било паметније пре се плашити сезонског грипа, него новог, озлоглашеног вируса, што потврђују и наши стручњаци.

Шта се дешава? Таман што је Кина саопштила да број заражених почиње да опада и да корона вирус показује прве знаке посустајања, одјекнула је вест да је Италија постала ново жариште са више од 400 случајева. Како се вирус приближио западном свету, уследио је нови талас страха.

Корона вирус је постао незаобилазна тема сваког разговора, људи са стрепњом прате колико је епидемија близу граница њихових земаља, а здравствени стручњаци су морали да објаве рат такозваној „инфодемији”, правој поплави информација у медијима и на интернету од којих су многе лажне и додатно шире панику.

Оно што никада не лаже је математика. Свако са основним знањем из рачунања може мало боље да погледа званичне бројке и да се увери да разлога за панику практично и нема.

Према подацима Светске здравствене организације, закључно са јучерашњим даном, непосредно пред поноћ, забележено је 81.398 случајева заразе корона вирусом, од чега већина у Кини - чак 78.073. Највећи број заражених налази се у Вухану.

Град који се налази у епицентру заразе има 11 милиона становника. Прекјучерашња статистика указивала је на то да је у Кини тада 77.000 људи било заражено корона вирусом, па чак и када би претпоставили да су сви у Вухану, то је у реалности само 0,7 одсто од укупног броја становника овог града.

То значи да је од краја децембра до сада заражено 0,7 процената становника Вухана, односно да 99,3 процента становника нема вирус.

Такође, ако од броја заражених одузмемо број преминулих (2.500) и број оних који су оздравили (око 10.000) видимо да је број људи који тренутно имају вирус заправо далеко испод 70.000, те је стога проценат заражених у самом жаришту епидемије корона вируса онда још мањи.

Погледајмо, даље, стопу смртности од вируса. Уколико имате више од 80 година и заражени сте вирусом имате 14,8 одсто шанси да умрете, наводи се на сајту Ливе Сциенце. Другим речима, 85,2 процента заражених преко осамдесет година ће оздравити.

Ако имате између 50 и 60 година, шанса да умрете пада на 1,3 одсто. За млађе од 40 година та шанса је само 0,2 одсто, односно 99,8 одсто заражених и млађих од 40 година ће оздравити.

И то важи само код оних који су се већ заразили.

Дакле, ако имате, рецимо, 85 година, живите у Вухану, имате 0,7 одсто шансе да покупите вирус, а затим још 14,8 одсто шансе да од њега умрете. Ако то помножите видећете да укупно имате 0, 047 одсто шансе да умрете од корона вируса, односно, 99, 953 одсто да не умрете. Опет, ако имате 85 година и живите у Вухану.

За једног 45-годишњака, те две шансе помножене износе 0,0028 одсто. Другачије речено, ако имате 45 година имате 99,9972 одсто шансе да не умрете од вируса.

Шанса да умрете опада пропорционално са бројем година, а нико млађи од девет година није преминуо од овог вируса.

Годишње умре више невакцинисане деце, него што се зарази короном

За мишљење о овим бројкама питали смо и наше стручњаке:

„Логично се уклапа у слику коју имамо”, рекла нам је др Дарија Кисић Тепавчевић, из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут".

„У овом моменту има око 2.800 умрлих од корона вируса, а од грипа је ове сезоне преминуло пола милиона људи, односно сваке године умре између 350 и 650 хиљада на глобалном нивоу. Од малих богиња је, према подацима Светске здравстене организације, у 2019. преминуло 140.000 невакцинисане деце, млађе од две године” упоредила је докторка.

Она је такође објаснила и да више људи оболи од грипа, него од корона вируса, али да корона има већи леталитет.

„Број умрлих у односу на број оболелих, за корона вирус износи два до три одсто, и то за све групе узраста заједно. Леталитет грипа је десет пута мањи, али буде више обололелих.

Др Кисић Тепавчевић даље каже да за грип постоји превенција, и познате су осетљиве групе, па се ти грађани превентивно и вакцинишу. Тренутно актуелни корона вирус је нов тип, који није довољно познат, и на који су сви грађани осетљиви.

„Зато је сада овакав степен предострожности, јер је колективни имунитет нула”, рекла је наша саговорница.

На питање како је могуће да су, према доступним подацима, деца готово имуна на корону, а да су најугроженији мушкарци и то што старији, доктока објашњава:

„Сви подаци које сада имамо практично се односе на Вухан. Тамо се јесте показало да деца мање обољевају, али у тренутку појављивања вируса, деца су била на распусту, који је затим продужен. Тешко да деца имају већу отпорност, већ су била мање изложена, јер нису била у колективу. И код нас је преполовљен број случајева сезонског грипа, за само седам дана распуста више”.

Чињеницу да мушкарци чешће обољевају од корона вируса, докторка образлаже вероватноћом да су били изложени вирусу више од жена.

 

ГЗС/Блиц

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KORONA VIRUS STRAH NEOPRAVDAN

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.879.516 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)