Kovačević za Informer TV: Investicije su ključne za razvoj Srbije 


U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji              Za vikend u Prijepolju isključeno iz saobraćaja tri vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola             

 
Kovačević za Informer TV: Investicije su ključne za razvoj Srbije
Trenutno na sajtu: 288       |       Podeli:
29.05.2024 | 0 коментар(а)Gornji Milanovac, Čačak - Gostujući u studiju dopisništva Informera za zapadnu Srbiju, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac
Фото:ГЗС
naveo je najvažnije projekte koji su realizovani u ovoj opštini,a u razgovoru sa novinarkom Informera  Draganom Ćendić naveo i investicije koje se u narednom periodu očekuju u ovoj opštini ,ali se osvrnuo i na one koje su uspešno realizovane u Gornjem Milanovcu.

 Most u Brđanima-Do izgradnje mosta došlo je usled poplava 2014. godine. kada je most srušen. Izgradnja mosta počela je 10. decembra 2015. godine. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 25.598.367,60 dinara. Projekat je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok su sredstva obezbeđena iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

Raspon mosta iznosi 29 metara dok je širina kolovoza 5 metara. Ovaj most povezuje opštinu Gornji Milanovac i grad Čačak preko sela Milićevci.

Rekonstrukcija i adaptacija prostora koji se pretvara u službu hitne pomoći Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu
Sredstva su obezbeđena iz Fonda obnove od posledica poplava iz marta 2016. godine. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 17.170.175,00 dinara.
Urađena je adaptacija dela objekta koji je u funkciji Doma zdravlja Gornji Milanovac. Adaptacija je obuhvatila srednji deo prizemlja objekta.
Izvedeni su sledeći radovi: zamena postojeće stolarije PVC stolarijom; pretvaranje kartoteke u ordinacije; povezivanje pojedinih ordinacija novoformiranim vratima; zamenu unutrašnje stolarije (vrata i nadsvetla); molerske radove; zamena vinas podova novim vinil podnim oblogama;

Uređenje dela korita potoka Backovac i Jakljevo

Sredstva za izvođenje radova obezbeđena su posredstvom Kancelarije za javna ulaganja iz fonda solidarnosti. Radovi na uređenju korita izvođeni su 2016. godine. Vrednost izvedenih radova je iznosila 33.766.476,93 dinara.
U 2018. godine nastavljeno je sa radovima na uređenju regulisanog potoka Jakljevo - sredstva su dobijena od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za nastavak radova na uređenju regulisanog potoka Jakljevo uzvodno od profila 18 do profila 57 u dužini od 550m. Radove je izvodila firma VD “Zapadna Morava“doo iz Kraljeva. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 24.140.943,16 dinara.

Uređenje Ivičkog potoka i potoka Parac

Sredstva su obezbeđena na osnovu Državnog programa obnove objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite oštećene ili porušene od dejstva poplava i grada u maju i junu 2018. godine. Ukupna dužina Ivičkog potoka koji je uređen je 1200 m, a potoka Parac 260 m. Na potoku Parac izgrađene su tri retardacione pregrade a na Ivičkom potoku izrađene su retardacione pregrade od gabiona. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 137.949.317,28 dinara.


Rekonstrukcija Spomen parka Brdo mira

Ministartvo privrede podržalo je projekat Rekonstrukcije Spomen-parka "Brdo mira" u visini od 50% od procenjene vrednosti radova. Sredstva su opredeljena na osnovu Javnog poziva - Gradimo zajedno i utrošena su za rekonstrukciju kompleksa - izgradnju trim staza, kao i rekreativnih objekata duž njih (teretana na otvorenom), izgradnju letnje učionice – amfiteatra na otvorenom za održavanje časova u prirodi. Radovi su se izvodili u periodu od novembra 2017. godine i trajali su do kraja 2018. godine.
Takođe, izvedeni su radovi na rekonstrukciji javne rasvete, ograđivanja i obezbeđenja parka, postavljanje urbanog mobilijara, info-panoa sa mapama i info tabli sa informacijama o spomeničkim celinama i biljnim vrstama, suvenirnica, uređenje parkinga, instalacije za zalivanje, sanitarni čvor.
Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 58.155.085,21 dinara, učešće Ministarstva iznosilo je 19.313.830,01 dinara.

Regionalni inovacioni startap centar Gornji Milanovac

Vlada Republike Srbije, Kabinet ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, opština Gornji Milanovac i Udruženje građana za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub iz Beograd potpisali su 12. oktobra 2018. godine ugovor u vezi sa korišćenjem bespovratnih sredstava za realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni inovacioni startap centar Gornji Milanovac.
Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 39.984.064,30 dinara.

Energetska sanacija i adaptacija OŠ Momčilo Nastasijević

Sredstva su obezbeđena na osnovu Državnog programa obnove objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite oštećene ili porušene od dejstva poplava i grada u maju i junu 2018. godine. Izvođač radova je firma „Jugogradnja“d.o.o., Beograd sa podizvođačem „Tesla sistemi“d.o.o., Beograd. Ukupna površina objekta koji je saniran je 5.269,50 m2. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 256.102.046,22 dinara.

Energetska sanacija objekata u okviru kompleksa Opšte bolnice i Medicine rada u okviru objekata Centra za majku i dete

Sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Objekti u okviru kompleksa Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu na kojima je urađena energetska adaptacija 2019. godine: Kabinet za bolesti pluća, Grudno odeljenje, Ginekološko-akušersko odeljenje, Neuropsihijatrija, Interno odeljenje, Patologija i sindikat, Hirurški blok, Portirnica, Vešernica, Centar za majku i dete, Medicinski otpad.
Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 150.564.469,52 dinara.

 Vizitorski centar Rudnik, centar razvoja turizma rudničkog kraja

Vizitorski centar će se sastojati od podruma, prizemlja i potkrovlja, ukupne bruto površine 533m2. Izgradnja objekta podeljena je na četiri faze izvođenja.
U prvoj fazi (2020.godine) izvedeni su grubi građevinski radovi na izgradnji podruma i prizemlja objekta Vizitorski centar na Rudniku. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 10.428.408,40 dinara. Učešće Ministarstva iznosilo je 10.000.000,00 dinara.
Drugom fazom (2021,godine) izvedeni su sledeći radovi: izgradnja potkrovlja, kompletna krovna konstrukcija i pokrivanje objekta, betoniranje podnih ploča u prizemlju, zidanje pregradnih zidova u prizemlju, izrada i postavljanje drvene fasadne (spoljne) stolarije tj. svih spoljašnjih i krovnih prozora i vrata na objektu. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 7.989.370.50 dinara.
Treća faza (2022. godine) Vizitorski centar Rudnik-centar razvoja turizma rudničkog kraja-izvođenje preostalih radova. Učešće Ministarstva iznosilo je 8.000.000.00 dinara.

Dogradnja, rekonstrukcija i opremanje objekata namenjenog deci i mladima sa smetnjama u razvojuu okviru OS Kralj Aleksandar Prvi


Radovi su se finansirali sredstvima Vlade Švajcarske koja su dobijena iz nagradnog fonda za uspešno realizovan raniji projekat „Reforma poreza na imovinu“. Vrednost granta iznosila je 300.000,00 švajcarskih franaka. 2020. godine donatorskim sredstvima izvršena je kompletna rekonstrukcija objekta koji je srušen do suterena, a zatim postavljen novi, moderan montažni objekat koji zadovoljava sve standarde gradnje, energetske efikasnosti, kao i zahteve za osobe sa posebnim potrebama. Dogradnjom je povećan gabarit objekta za oko 130 kvadrata. Pored rekonstrukcije i proširenja objekta uređen je i gornji deo dvorišta, takođe izgrađena je i podizna platforma koja omogućava silazak na sportski teren osobama sa invaliditetom.
Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 31.507.272.56 dinara.

Rekonstrukcija petlje Mala vaga

Rekonstrukcijom petlje „Mala vaga“ obuhvaćeni su radovi na delu ukrštanja državnih puteva I B reda broj 22 ( deonica Ljig-Preljina) i II A reda broj 177 ( Takovo-Nevade). Završetkom ovih radova rešen je problem koji postoji još od izgradnje Ibarske magistarle , pitanje površinskih voda koje dolaze od naselja iznad Norveške kuće. Urađena je potpuno nova asfaltna podloga koja je ojačana i čime je dodatno povećana i bezbednost svih učesnika u saobraćaju na ovoj deonici Ibarske magistrale. Rekonstrukcijom petlje Gornji Milanovac je dobio jednu potpuno novu petlju za ulazak u grad i Lunjevicu.
Vrednost radova je oko 36 miliona dinara.

 Predškolska ustanova Sunce

Dogradnja aneksa predškolske ustanove „Sunce“ u Gornjem Milanovcu
U 2016. godini izvedeni su radovi na dogradnji aneksa PU Sunce ukupne površine 501 m2 , odnosno tri nove jedinice za boravak dece uzrasta vrtića i jednu jaslenu grupu na prizemlju i suterenu objekta, kao i potreban ekonomski i pomoćni prostor u suterenu. Izvođač radova je bila firma „Tesla sistemi“ d.o.o. Beograd i „Modulor“ d.o.o. iz Beograda. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 11.640.722,08 dinara, od čega je 7.513.078,14 dinara finansiralo Ministarstvo privrede.
Zamena stolarije na objektu 2 PU "Sunce" u Gornjem Milanovcu
U 2019. godini izvedeni su radovi na zameni stolarije na objektu 2 PU „Sunce“ čime je smanjen utrošak električne energije i energije za grejanje u zimskom periodu. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 12.992.452,80 dinara.

Rekonstrukcija državnog puta Takovo Pranjani

Rekonstrukcija državnog puta II A reda 177 Takovo – Pranjani u dužini od 22.5 kilometara. Radove finansiralo JP „Putevi Srbije“ u iznosu od 304.655.137,36 dinara.
U sklopu ove investicije izvedeni su i radovi na rekonstrukciji lokalnog puta ka Aerodromu u Pranjanima u dužini od 5 kilometara, vrednost ovih radova iznosila je 28.324.368,28 dinara;

Izgradnja otvorrenog bazena na Rudniku

Vrednost izvedenih radova iznosi 103.851.048,60 dinara, radovi finansirani iz budžeta opštine Gornji Milanovac;

Izgradnja kotlarnice na drvnu biomasu i prirodni gas

Izgradnja kotlarnice na drvnu biomasu i prirodni gas u Gornjem Milanovcu - Ugovorena vrednost radova iznosila je 216.000.000,00 dinara. Projekat je realizovan kao javno-privatno partnerstvo;

Izgradnja toplovoda za povezivanje nove kotlarnice na drvnu biomasu i prirodni gas sa toplanama u Opštoj bolnici , Železničkoj i Lominoj ulici

Vrednost izvedenih radova iznosi 281.309.900,77 dinara.

Izgradnja teretane na otvorenom i mini pič sportski teren sa veštačkom travom na lokaciji OŠ Ivo Andrić Pranjani
Učešće Ministarstva iznosilo je 8.500.000,00 dinara dok je učešće Opštine Gornji Milanovac 2.922.000,00 dinara

Izgradnja parka sa dečijim igralištem ,teretanom i minipič sportskim terenom u naselju Ivice
Učešće Ministarstva iznosilo je 15.000.000,00 dinara, dok je učešće Opštine Gornji Milanovac iznosilo 7.858.676,04 dinara.

Izgradnja kanalizacione mreže
Ugovorena vrednost radova iznosila je 431.194.738,28 dinara, i radove finansiralo je Ministarstvo za javna ulaganja;

Seoske lokacije: Mlakovac;Velereč; Pranjani; Vraćevšnica;Gradske lokacije:Ulica Rajka Milovanovića;Ulice Mladena Žujovića i Dušana Dugalića;Ulice Natalije Carević i Braće Đoković;Ulice Stanimira Ralovića, Knjeginje Ljubice i Petra Bojovića.

Izgradnja zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu
Izgrađen je kompleks zatvorenog bazena kao višenamenskog sportskog, rekreativnog i turističkog objekta u kome svi građani i turisti mogu dobiti kompletnu ponudu. Zatvoreni bazen će na više načina doprineti razvoju ne samo sporta i turizma u gradu, već celokupnom razvoju lokalnog područja povezujući različite delatnosti i potencijale ovog kraja. Ugovorena vrednost radova iznosila je 599.207.634,25 dinara, radovi su se finansirali iz budžeta opštine Gornji Milanovac;

Kovačević je u razgovoru sa novinarkom Draganom Ćendić naveo  i strateške projekte u Gornjem Milanovcu čija je realizacija u toku:

Izgradnja pristupne saobraćajnice auto-putu „Miloš Veliki“ od Gornjeg Milanovca do petlje „Takovo“. Projekat predviđa izgradnju 5,14 km novog puta i rehabilitaciju starog u dužini od 5,12 km. Radovi su započeti u novembru 2021.godine. Novac za izgradnju pristupnice opredeljen je budžetom Republike Srbije. Ugovorena vrednost radova iznosi 30 miliona evra. Rok za završetak radova je 25. septembar 2024. godine;

Dogradnja objekta 3 Predškolske ustanove „Sunce“ u Gornjem Milanovcu. Projekat rešava strateški važno pitanje za obezbeđenje nedostajućih kapaciteta za smeštaj dece u predškolskim ustanovama. Procenjena vrednost radova iznosi 501.000.000,00 dinara. Radovi se finansiraju iz budžeta opštine Gornji Milanovac.

Unutrašnja rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu (druga faza) - u pitanju je rekonstrukcija osam postojećih objekata, izgradnja četiri nova objekta i spoljno (parterno) uređenje u okviru kompleksa Opšte bolnice. Projekat će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja. Projekto-tehnička dokumentacija je pri kraju izrade. Sledi podnošenje zahteva za dobijanje dozvola za izvođenje radova. Revalorizovana vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 3.654.636.667,92 dinara.

Regulacija rečnog korita reke Despotovice, koja protiče kroz naseljeno mesto Gornji Milanovac, u cilju prevencije od poplava. Procenjena vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 723.070.982,40 dinara.
 Rekonstrukcija, rušenje i nova gradnja - OŠ „Desanka Maksimović“ u Gornjem Milanovcu. Izrađena je projektno - tehnička dokumentacija. Predviđena ukupna bruto površina za rekonstrukciju iznosi 3.960 m2 i 1.237,62 m2 za novi objekat. Procenjena vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 928.322.118,98 dinara;
Unapređenje vodovodnog sistema opštine Gornji Milanovac
Projekat za izgradnju vodovodne mreže ka varošici Rudnik u dužini od 4 km sa izgradnjom dva rezervoara - vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 327.198.172,18 dinara;
Projekat za izgradnju vodovodne mreže ka varošici Vraćevšnica sa 7 naseljenih mesta i priključka za opštinu Knić u dužini od 13 km - vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 424.334.719,54 dinara;
Projekat za izgradnju vodovodne mreže Majdan u dužini od 7 km - vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 147.506.525,28 dinara;
Projekat za izgradnju vodovodne mreže Svračkovci - vrednost radova prema Projektu za izvođenje (PZI) iznosi 113.964.558,72 dinara;
 Centar za socijalni rad u Gornjem Milanovcu - izgradnja novog Centra na mnogo načina doprineće razvoju socijalne zaštite odnosno boljim uslovima rada i višem

kvalitetu usluga za sve korisnike. Predviđena ukupna bruto površina za izgradnju objekta iznosi 604,5m2, spratnosti P+2. Procenjena vrednost investicije iznosi 71.852.479,40 dinara;
Rekonstrukcija postojeće četvorokrake raskrnice u kružnoj raskrsnici na mestu ukrštanja državnog puta II A reda broj 177 i ulice Železničke u Gornjem Milanovcu (Kružni tok „IDEA“) - vrednost radova prema projektno-tehničkoj dokumentaciji iznosi 139.546.238,30 dinara;
Rekonstrukcija dela državnog puta II A reda broj 177, deo ulice 1300 kaplara i Takovske ulice u Gornjem Milanovcu - vrednost radova prema projektno- tehničkoj dokumentaciji iznosi 319.530.378,55 dinara; Biološki prečistači Rudnik, Pranjani i Vraćevšnica - vrednost radova prema projektno-tehničkoj dokumentaciji iznosi 228.770.997,28 dinara;

Rekonstrukcija saobraćajne površine dela ulice Rajka Milovanovića Đokanovca u Gornjem Milanovcu sa pripadajućom infrastrukturom - vrednost radova prema projektno-tehničkoj dokumentaciji iznosi 194.359.465,18 dinara.

 

GZS

 

 

 

 
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOVACEVIC GORNJI MILNOVAAC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 165.056.775 посета
Тренутно на сајту: 288 посетилац(a)