Патријарх: Морамо подржати напоре надлежних, али и учествовати у литургији 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Патријарх: Морамо подржати напоре надлежних, али и учествовати у литургији
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
15.04.2020 | 0 коментар(а)



Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј поручио је у Ускршњој посланици да је неопходно подржати

напоре надлежних на заштити од коронавируса, али и молити се Богу и редовно и активно учествовати у литургији.

"Нашавши се у оваквим невољама морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција како би нас заштитиле од заразе... Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити", навео је патријарх Иринеј.

Он је додао и да изнад свега треба да се молимо Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности.

"Молимо се Богу, учествујмо редовно и активно у светој Литургији, кајмо се за своје грехе и водимо рачуна о своме здрављу и здрављу других", навео је поглавар СПЦ.

Према његовим речима, ово је прилика да добро размислимо сами о себи и о читавом свету.

"Гле, један вирус је уздрмао и бацио на колена читав свет и довео у опасност здравље и животе милиона људи. ’Смири се, горди човече’, поручио је својевремено Достојевски. Његова порука је, рекли бисмо, актуелнија данас него што је била тада када је изречена", нагласио је патријарх Иринеј.

Он је констатовао да је читав свет захваћен и угрожен једним вирусом.

"Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице. Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће", упитао је патријарх Иринеј.


Сетимо се Срба на Косову и неправде у Црној Гори

Поглавар СПЦ је поручио да се и у време празника морамо сетити Срба на "мученичком Косову", као и неправде коју "наша браћа и сестре трпе" у Црној Гори.

Како је рекао, "помолимо се за њих да им Господ подари снаге да својим трпљењем свих безакоња и невоља граде своје и наше спасење, да никад не изгубе веру у крајњу победу добра и да верују да је Господ, Бог милости и доброте, увек са њима и са свима који иду Божјим путем".

"Исто тако, браћо и сестре, сетимо се наше браће и наших сестара у Црној Гори који трпе велико безакоње и неправду", навео је он и додао да "безакони ’закони’ укинуше истину и правду у Црној Гори".

"Некада поносна и дична Црна Гора, позната по чојству и јунаштву, данас покушава да нашој Цркви отме оно што је вековима било њено, оно што је читав српски народ са својим владикама, свештенством и монаштвом градио и стварао", навео је патријарх Иринеј.

Како је рекао, светиње Црне Горе, многе од њих старије од саме Црне Горе, јесу светиње народа.

Патријарх Иринеј је рекао да је сва српска историја "смештена између Голготе и Васкрсења".

"Наша голготско-пасхална историја говори да никад, па ни на велики Петак, не смемо губити веру и наду у Бога", рекао је патријарха Иринеј, подсетивши на велика страдања у Првом светском рату, али и на васкрсење које је уследило.

"Васкрс је наш највећи празник - празник победе живота над смрћу. Бога над сатаном. Човека у Христу Исусу над грехом. Христос васкрсе из мртвих", поручио је поглавара СПЦ патријарх Иринеј у Ускршњој посланици.

ГЗС/ Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


irinej crkva sluzba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.323.778 посета
Тренутно на сајту: 365 посетилац(a)