Настављена јавна расправа о изменама закона о дуалном образовању: Младима више сати праксе у компанијама 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Настављена јавна расправа о изменама закона о дуалном образовању: Младима више сати праксе у компанијама
Trenutno na sajtu: 372       |       Podeli:
05.04.2023 | 0 коментар(а)



Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању настављена је данас у Београду



након што је одржана у Новом Саду и Лесковцу, где су учесници још једном поручили да ће се новим решењима осигурати бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе, а уз повећање броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније.
Како је саопштила Влада Србије, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић истакла је да је једна од значајнијих измена повећање броја сати које ће млади проводити у компанији.

Према њеним речима, млади ће на овај начин стицати компетенције које ће им обезбедити сигурну и успешну каријеру, док ће компанијама обезбедити одрживост и иновативност.

Грујић је нагласила да се повећавају и изгледи да ће младима по завршетку школе компанија понудити запослење.

"Чак и ако се не одлуче да заснују радни однос у компанији у којој су обављали практичан део наставе, млади ће на основу стечених знања моћи лакше да покрену сопствени бизнис. Значајна измена је и то што ће послодавци моћи да рачунају на једноставнију процедуру, како би ушли у систем дуалног образовања", рекла је Грујић.

Додала је да је важно и увођење вредновања квалитета учења кроз рад, као и давање статуса тренинг центра за школе.

Јавна расправа се спроводи од 17. марта до 6. априла.

Најважније измене које Нацрт предвиђа су могућност повећања фонда сати учења кроз рад и то 60 одсто за трогодишње образовне профиле и 40 одсто за четворогодишње, поједностављење акредитације за послодавце за учење кроз рад, формирање мешовитих одељења, вредновање квалитета учења кроз рад, утврђивање надлежности и улоге Канцеларије за дуално образовање и НОКС, вредновање квалитета учења кроз рад, увођење статуса тренинг центра за школе, увођење тренинг Алијанси послодаваца, као и правни основ за финансијску подршку дуалном образовању.

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.047.350 посета
Тренутно на сајту: 373 посетилац(a)