Преко 130 пољопривредника потписало уговоре у првом кругу за субвенције 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Преко 130 пољопривредника потписало уговоре у првом кругу за субвенције
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
15.07.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Општина Топола ове године определила је за субвенције у пољопривреди рекордну суму новца, чак 17 милиона динара. Конкурс за разне

врсте подстицаја расписан је у мају, и до сада се пријавило преко 130 пољопривредника. Након првог пресека сачињени су уговори које је потписао председник општине Топола а након тога и пољопривредници у сали биоскопа где је обављено и уручивање уговора.

„Ове године 17 милиона динара смо определили за субвенције што је рекордна цифра а циљ је да следеће године то буде још и више, преко 20 милиона динара али и то није довољно јер је пољопривреда наша главна грана развоја. Иначе, све ове мере подстицаја немају везе са републиком тако да пољопривредници који код нас остваре подстицаје немају препреке да конкуришу за државне мере“, изјавио је први човек општине Топола Игор Петровић. 

Фото: ТопПрес

Према речима Милана Јокића ово није једина врста подстицаја, јер општина Топола расписује још две посебне групе за које пољопривредници такође могу конкурисати.

„Укупан износ подстицајних средстава у овом првом пресеку је око четири милиона динара а укупно ће буџет за ову годину износити око 17 милиона динара. Ово је први круг у следећим месецима биће их још и очекујемо да одзив буде још бољи. У првом кругу, највише је било захтева за прихрану пчела, такође смо имали и захтеве за набавку сточне хране, вештачко осемењавање, копање бунара, инвестиције у пластенике а имаћемо и посебан конкурс за осигурање и за сеоски туризам“, казао је за ТопПрес Милан Јокић, испред агенције за рурални развој општине Топола. 

Колико овакви подстицаји значе, најбоље сведече људи који су остали да живе и раде на селу. Једна од њих је и Јелена Митровић из Рајковца.

Јелена Митровић, фото: ТопПрес

„Конкурисала сам за вештачко осемењавање и сточну храну за женску телад коју остављам на газдинству. Овакви подстицаји нама значе и надамо се да ће их бити више. Конкурисала сам и прошле године и увек ћу се јављати на конкурс јер сваки вид помоћи је драгоцен“, истиче Јелена. 

Из суседног села Белосавци, Златко Миловановић се определио за инвестиције у физичку имовину, па ће средства која је добио на конкурсу усмерити за копање једне акомулације за воду.

„Живео сам 30 година у Београду, ове године сам се вратио на своје имање и добио сам прилику да ископам један велики базен где ми извире вода. То је парцела 64 ара и гледаћу како то да употребим на прави начин. Већ ове године имам једну парцелу где је засађена паприка тако да ћу то искористити паметно. Први пут сам конкурисао нисам се до сада са оваквим подстицајима срео тако да значи доста, то је била инвестиција од 200.000 динара и када општина врати 100.000 то није занемарујуће“, рекао је Миловановић. 

Златко Миловановић, фото: ТопПрес

Конкурс је отворен и даље, тако да се из локалне самоуправе надају да ће у наредним месецима бити још више захтева за различите врсте подстицаја у пољопривреди.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ugovori poljoprivrednici subvencije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.614.804 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)