Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Сви купују нико не пита за цену: Миладин из Прањана узгаја свиње годинама, а сада је коначно дочекао својих пет минута
31.03.2023 | 0 коментар(а)
Горњи Милановац - Ближе се празници и неизоставне су богате трпезе са пуно меса. Међутим, ако је судити по понуди прасића
на тржишту изгледа да ће зафалити свињског печења. Узрок томе може бити у томе што су због тешких услова многи одустали од свињогојства, па стога они који су у њему опстали сада имају пуне руке после. Миладин Марковић из горњомилановачког села Прањани годинама гаји ову врсту животиња. Као главни разлог високе цене пасића он види због порасти цене сточне хране.
-У петак је цена прасића била 450 динара за мушка, док су женке биле 420 динара по килограму. Они који узимају на велико, могу узети за 400 динара, тако продајемо онима који додју на кућни праг. Потражња је огромна и продајемо све што у оборима имамо. Доста њих је своје торове испразнило јер прошле године није увидео рачуницу, зато ми који смо остали доследни сада имамо доста купаца. Нису имали рачун на 220-250 динара да их гаје, али видите какво је стање сад, каже овај домаћин за РИНУ.
Он додаје да је сточарство неизвесно и можда некада и нема рачунице, али породице које живе на селу одлучују се да свиње гаје за потребе домаћинства, али као и извор додатних прихода.
- На селу не можеш да живиш ако немаш краву, свињу и овце, значи свега по мало и тако је домаћинство успело и да опстане. Све што се не употреби код нас у кући, ми то продамо. Када купујеш храну за њих не осетиш, али када одеш у месару и купиш комад меса изађе папрено, а код нас у породици од шест чланова килограм меса је ништа, каже домаћица Љиљања.
Њих двоје не би све могли сами, и у овом послу им највише помажу унуци. Може се рећи да су баба и деда најпоноснији на њих, јер како кажу њима је зивот на селу велика предност у одрастању.
- За разлику од деце која живе на граду, имам прилику да будем са животињама . Моје обавезе су да их ујутру нахранимо и сипамо воду, по некад очистимо и положимо сено, да им буде мекано и топло када спавају и због тога ја би оведе остао да живим заувек - кажу њихови унуци.
И када додјемо на пијачну тежгу, увек се испостави да је скупо за свачији џеп, али нико се не пита и не размишља како је српском сељаку, колико је њему потребно новца и труда да би одгајијо једно прасе до 30 килограма.
Поскупело и у печењарама
Висока откупна цена прасића условила је да скоче цене и у печењарама којих има највише на магистралном путу Чачак-Ужице. Осим прасетине, тренд поскупљења није заобишао ни јагњеће месо.
- Прошле године прасе је по килиграму живе ваге коштало 350-400, а цена печења била је 1500, ове године прасе по килограму кошта од 450 до 500 динара, док је цена печења 1800 динара. Јагњеће печење прошле године коштало је2400 а ове године 2500 динара, док јагњићи живе ваге имају сличну цену и просле и ове године, кажу за РИНУ печењари из Чачка.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!