Прибој све ближи формирању локалне установе за пружање социјалне заштите 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Прибој све ближи формирању локалне установе за пружање социјалне заштите
Trenutno na sajtu: 494       |       Podeli:
16.11.2019 | 0 коментар(а)



Прибој - Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Конструктивни разговори са општинским руководством, фото: ГЗС

Ненад Нерић био је у радној посети прибојском Центру за социјални рад како би се на лицу места уверио у квалитет рада ове установе и уопште рада на пољу социјалне заштите, што је како је рекао, пракса овог министарства. Он је истакао да је Прибој једна од средина у којој су услуге социјалне заштите развијене. 
 
"С обзиром да је измена закона о социјалној заштити на прагу, планирано је да се из Центара за социјални рад измести пружање услуга, па зато саветујемо, односно препоручујемо локалним заједницама, да се определе да ли ће то бити настављено кроз формирање локалне установе за пружање социјалне заштите или ће то бити оне бити набављене на тржишту путем јавних набавки. Гро јединица локалних самоуправа изражавају потребу и жељу да то буде управо путем формирања установе што по мом мишљењу јесте бољи начин јер ће сама локална заједница имати директан уплив у трајност и квалитет пружених услуга", казао је државни секретар Нерић.
Фото: ГЗС
 
Председник Комисије за формирање нове установе Стефан Србљановић истакао је да су у општини Прибој задовољни досадашњом подршком и сарадњом са ресорним министарством, као и да су у локалној самоуправи опредељени да на сваки могући начин сачувају свих пет услуга социјалне заштите које тренутно у Прибоју постоје. 
 
"Учинићемо све на том пољу како бисмо пренебрегли препреке које се појављују изменама и допунама новог закона о социјалној заштити. Ми смо на добром путу да до краја године заокружимо ту причу и покушамо да формирамо локалну установу за пружање услуга социјалне заштите где бисмо покушали да сачувамо свих пет постојећих услуга а на начин који не би оштетио постојеће примаоце услуга. Постојећи пружаоци услуга остали би фактички исти, само би смо на неки начин покушали да их изместимо из Центра за социјални рад а у Центру би остало оно што су њихове изворне надлежности", казао је Србљановић. 
 
Он је истакао да у тој намери имају подршку министарства, а да су у разговорима са представницима ГИЗ - а, добили уверавања да су и они заинтересовани да сарађују са општином Прибој, јер је по њиховој оцени једна од напреднијих општина у Србији по количини и садржају услуга које пружа, нарочито када се има у виду социјална структура, економска ситуација и проблеми са којима се свакодневно сусрећу. 
 
"Они због тога желе да се кроз различите пројекте укључе у рад те будуће установе и генерално у опстанак а можда и у будућности кроз проширивање капацитета пружања услуга социјалне заштите на локалном нивоу", рекао је Србљановић. 
 
Према његовим речима све ближе су формирању нове установе, а нарочито када је присутна институционална подршка ресорног министарства која је нужна за било који корак у целокупном процесу. 
Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић и председник Комисије за формирање нове установе Стефан Србљановић, фото: ГЗС
 
"Читав процес не би захтевао неке додатне трошкове , међутим како је нови закон у питању, потребно је да се плански, буџетно планирају сва потребна издвајања на том пољу. Као што знамо функционисање свих ових услуга се финансира из три нивоа а то су давања локалне самоуправе , давања министарства преко наменских трансфера и из сопствених прихода преко донација и апликација корисника, тако да је ово прави тренутак, како због формирања буџета тако и због програмских планирања у наредној години", закључио је Србљановић. 
 
 
Глас западне Србије 



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priboj socijalni rad ustanova formiranje stefan srbljanovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.503.497 посета
Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)