Дијана Радовић: Борба против насиља над женама је наша обавеза 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Дијана Радовић: Борба против насиља над женама је наша обавеза
Trenutno na sajtu: 323       |       Podeli:
28.11.2020 | 0 коментар(а)



Прибој – Од увођења ове институције до данас, Србија је унапредила положај многих дискриминисаних група у нашем друштву.

Повереник као независан орган у претходном периоду оправдао је улогу због које је и основан, а то је очување уставноправне категорије једнакости свих грађана. Јачањем улоге повереника за заштиту равноправности јача се и улога правне државе у друштву, казала је народна посланица из Прибоја Дијана Радовић (СПС).

Она наводи да је ова институција за врло кратко време, дала значајне резултате  у правном и политичком систему наше земље.

„Србија својим и законодавним и институционалним оквиром показује да је земља која води рачуна и о овом аспекту друштвеног живота. Поставили смо темеље за унапређење равноправности и сузбијање дискриминације, али и даље се суочавамо са бројним изазовима на путу заштите равноправности. Због тога Србија мора да победи предрасуде и да буде друштво једнаких шанси за све. Јер толеранција и уважавање маргинализованих група, не представљају уступке на уштрб других грађанки и грађана, већ су показатељ степена поштовања права и равноправности свих у нашем друштву“, казала је у Дијана Радовић.

Она сматра да је неопходна промена друштвене свести у правцу афирмације, толеранције и прихватања различитости. А то се можем постићи кроз едукације, позитивне примере, афирмативне акције…

„Не смемо занемарити улогу медија као значајног креатора система друштвене вредности у једном друштву, зато је важно да медији не извештавају стереотипно и да не буду средство којим се појединци или мањинске групе дискриминишу, већ партнер институцијама у заштити равноправности и спречавању дискриминације присутне на разним пољима друштва. Унапређена је родна заступљеност у републичким органима власти, први пут имамо више од 40 % жена у Народној Скупштини, први пут је 50% министарки у Влади Републике Србије. Управо због тога, неопходно је  јачање улоге осетљивих и маргинализованих група на децентрализованим нивоима власти. Да по угледу на републички ниво власти  и органи у локалним самоуправама без предрасуда дају шансу мање заступљеном полу, особама  са инвалидитетом, младим особама, националним мањима и другим мањинским групама. А све у циљу њихове веће укључености у процесе одлучивања у локалним срединама и остваривању њихових права“, истакла је Дијана.

Она је потсетила да је јуче био Међународни дан борбе против насиља над женама, и да су започели дани активизма против свих облика насиља над женама. 

„Верујем да ће повереница и у наредном мандату посебну пажњу посветити овом друштвеном проблему који оставља последице на све сегменте нашег друштва, почев од породице као примарне заједнице до друштва у целини. Било који облик насиља нас женама није и никада не сме бити њен лични проблем, то је проблем целог друштва. Зато и борба против насиља јесте и мора бити борба свих нас! Та борба је наша обавеза, и немамо право да одустанемо“, закључила је народна посланица Дијана Радовић.

ГЗС/ПП Медиа

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIBOJ NASILJE NAD ZENAMA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.281.370 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)