Давидовић: Отаџбино, зашто их заборављаш! 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              Zbog radova u tunelima Savinac i Šarani obustavlja se saobraćaj u levoj tunelskoj cevi              Danas je Međunarodni dan porodice              Pred nama varljivo majsko vreme             

 
Давидовић: Отаџбино, зашто их заборављаш!
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
24.04.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Споменици и спомен-обележја наше политичке и културне историје непроцењиво су историјско културно добро народа нашега краја

и израз су њиховог аутентичног стваралаштва и вредан документ борбе и духовног развоја народа чачанског краја, изјавио је историчар-виши архивист Међуопштинског историјског архива Чачак, Горан Давидовић, реагујући на постављање базена у близини споменика жртвама ратова у парку код Аутобуске станице.

"Задњи ратови, грађански рат 1991-1995. године и НАТО агресија и бомбардовање Србије 1999. године, обележени су од стране локалне самоуправе са спомен-обележјем у згради Скупштине града Чачка (24. мај 1998) и спомеником посвећеним погинулим Чачанима од 1991. до 1999. у парку код аутобуске станице (откривен 2009). Подигнути споменик и спомен-обележје имају две поруке: "Нека се не заборави!" и "Отаџбино, памти нас!", наводи Давидовић у писаној изјави.

Он каже да локална власт, политичке партије и грађани не заборављају и памте ове догађаје и наше изгинуле суграђане само 24. марта, када се парадно положе венци и одрже "патриотски" и хришћански говори.

"Након тога, поред споменика може и луна парк да ради, па чак и да се на метар, два од споменика постави и базен. Тако је било прошле, али и ове 2017. године. Народ који заборави прошлост неће имати ни будућност, упозоравао је Јаша Томић. Одржавање споменика и других објеката из наше културне и политичке прошлости је опште друштвени задатак. Њихово одржавање, чување, функционисање и презентирање преузима средина у којима се налазе, а стручни део обавља Народни музеј уз сагласност Завода за заштиту споменика културе (Краљево). Локална власт би требала да размотри утврђивање статуса спомен-обележја и споменика посвећеним ратним дешавањима од 1991. до 1999. у сарадњи са Народним музејом у Чачку", наводи Давидовић.

Као историчар, грађанин и учесник ратова 1991-1999. године, Давидовић апелујем на надлежне органе локалне самоуправе и градоначелника Чачка, да реагују и уклоне базен поред споменика и да се више не понижавају жртве, њихове породице и сви учесници ратова 1991-1999. године.

Глас западне Србије




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.064.735 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)