Цене намирница и даље расту, стабилизација и могући пад цена тек крајем године 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Цене намирница и даље расту, стабилизација и могући пад цена тек крајем године
Trenutno na sajtu: 471       |       Podeli:
01.04.2023 | 1 коментар(а)



Чачак - Имајући у виду цене на чачанским пијацама, многи ће овог пролећа засукати рукаве и преорати баште



како би посадили нешто од поврћа за сопствене потребе.
Цене парадајза и краставца су од 250 до 300 динара по килограму, шаргарепе од 100 до 120 динара, а исто толико потрошачи морају одвојити и за килограм кромпира.


Многи ће ове године одлучити да сами производе поврће за своје потребе, Фото: ГЗС

Прве јагоде стигле су на чачанске пијаце, а килграм кошта 600 динара.
Цена црног лука креће се од 150 до 180 динара, док је бели лук од 800 до хиљаду динара.


Цена прасади знатно скочила, Фото: ГЗС

Цена прасади је знатно скочила па је са 310 динара по кг колико је била пре седам дана, јуче достигла невероватних 550. Цена шарана је 850 динара по килограму, а за пршуту ће многи за празнике морати да издвоје око 2600 динара.


Килограм кромпира од 100 до 120 динара, Фото: ГЗС

Цене основних животних намирница у Србији, пре свега пољопривредно - прехрамбених, порасле су за 20 до 40 одсто у претходној години, истичу стручњаци и наводе да ће се тренд повећања цена основних животних намирница наставити, а да се стабилизација и могући пад цена може очекивати тек крајем године.
Секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије Александар Богуновић рекао је за Танјуг да када гледамо цену пољоприведно - прехрамбених производа можемо да приметимо тренд раста који константно траје од поетка пандемије коронавируса до данас.

За кг пршуте потрошачи ће морати да итдвоје око 2600 динара, Фото: ГЗС

"Ми имамо на годишњем нивоу да се цене пољопривредно- прехрамбених производа подижу минимум за 20 одсто, неких чак и за 40 одсто", рекао је Богуновић.Навео је да постоји више разлога за раст цена на који, пре свега, утиче ситуација на светском тржишту, док је други део везан за домаћу производњу и домаће тржиште.
"Када причамо уопштено о пољопривредно - прехрамбених производима, имамо ситуацију да је сама пољопривредна примарна производња поскупела, што значи да су порасле цене сезонске радне снаге, а имамо и инфлацију на домаћем нивоу", рекао је он.
Објашњава да ми немамо много великих произвођача, поготово када је реч о повртарским производима и да се повраћа углавном производи у пољопривредним газдинствима, то јест на малим парцелама, где нема велике производње, због чега је и цена другачија .
"Веома је важна сезоналност код свих пољопривредних производа, јер имате тачно у ком периоду године коју биљну врсту можете да производите и обично у том периоду, када сте ви главни произвођач у региону, ви сте и главни извозник на неке друге регионе који немају своју производњу", додао је Богуновић.

Осврнуо се, на пример, на црни лук, чија цена је драстично порасла у претходном период.Каже да у Србији имамо ограничене површине на којима се сади црни лук, тако да то што се на тржишту појавио мањак те робе, значи да је прошао пик производње, а да је већа потражња за њим, што отвара простор да се подигне цена.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Cacak

    Vazno je da se cene podizu bez obzira da li je opravdano ili nije.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.492.813 посета
    Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)