Dačić: Sve rade da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope i čude se kako je moguće da zemlje povlače priznanje 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Dačić: Sve rade da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope i čude se kako je moguće da zemlje povlače priznanje
Trenutno na sajtu: 456       |       Podeli:
26.03.2024 | 0 коментар(а)



Predstojeća sednica Saveta Evrope, na kojoj bi trebalo da se razmatra prijava za članstvo takozvanog Kosova u tu organizaciju,



sazvana je da bi se tzv. Kosovu obezbedila nezavisnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, navodeći da je to nastavak onog što je počelo NATO agresijom na SR Jugoslaviju.

„Oni prosto ne mogu da veruju da se jedna ovako mala zemlja kao što je Srbija bori da se na međunarodnom planu ne realizuje ta puna nezavisnost Kosova. I oni se čude kako je to moguće da zemlje povlače priznanje. Danas, 109 zemalja ne priznaje Kosovo, 84 ga priznaje”, rekao je Dačić novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je istakao da je iz međunarodne zajednice traženo od Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali da se od toga odustalo i da je pokrenuta procedura o prijemu Prištine u Savet Evrope.

Podsetio je da je izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani dala pozitivno mišljenja za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

Dačić je naveo da će mišljenje Dore Bakojani naići na odobravanje, pošto je najveći broj zemalja pod uticajem Zapada priznao nezavisnost tzv. Kosova.

„Nakon toga u aprilu bi verovatno išli na Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, znači očekuje nas jedan težak period i, naravno, period kada zaista treba da preispitujete koji su to uopšte principi na kojima sve to počiva. Ako više nije bitno da li je neka država međunarodno priznata ili ne, ako više nije bitno da li neki deo teritorije može da se otcepi i da postane član Saveta Evrope, gde je kraj svemu tome? Ili neko misli da to može da važi samo za Srbiju? Mi ozbiljno razmišljamo kako da se ponašamo u jednoj situaciji kada se grubo krše međunarodni principi”, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da se, s druge strane, mora voditi računa o međunarodnom položaju Srbije, prenosi Sputnjik.

„Ono što je sigurno je da Kosovo neće moći da uđe u Ujedinjene nacije, sve dok imamo naš čvrst stav, naše rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, a to je da mi nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić.

GZS/Politika




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti dacic eu

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.338.914 посета
Тренутно на сајту: 457 посетилац(a)