Maле богиње могу имати смртни исход: Директорка „Батута” апелује на родитеље да вакцинишу децу 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Maле богиње могу имати смртни исход: Директорка „Батута” апелује на родитеље да вакцинишу децу
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
16.01.2023 | 0 коментар(а)



Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић поновила је јуче

да је, због појаве малих богиња, потребно да сва деца која нису примила ММР вакцину или нису потпуно вакцинисана буду имунизована.

„У овом тренутку апелујемо на све родитеље, с обзиром на то да се болест развила и да је веома инфективна, да оду код педијатра и да вакцинишу сву децу која нису вакцинисана и ону која су непотпуно вакцинисана, односно из неких разлога нису примила вакцину пред полазак у школу, односно сву децу узраста од 12 месеци до 18 година која нису вакцинисана.

Ако се пропустио термин , ово је моменат да се деца заштите - рекла је Јовановићева за Тањуг, и додала да према програму обавезне вакцинације вакцина ММР штити од малих богиња, заушака и рубеоле и да је део обавезног програма имунизације.

Од укупног броја до сада регистрованих случајева, сва деца се болнички лече, а код двоје деце је дошло до компликација и имају запаљење плућа. Компликације могу бити и веће и може се догодити да се болест заврши и са смртним исходом,  нарочито код деце млађе од пет година - упозорила је Верица Јовановић, и подсетила да је 2017/2018. када је регистрована епидемија малих богиња на територији Србије, било регистровано 5.800 заражених, као и да је било 15 смртних случајева, од чега су четири била деца узраста млађег од пет година.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vakcina dece male boginje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.930.845 посета
Тренутно на сајту: 308 посетилац(a)