Обрадовић: Савез за Србију је земљотрес на политичкој сцени 


Zbog početka raspusta pojačan saobraćaj na važnijim putnim pravcima              Seoski višeboj u Jablanici od 14. do 16. juna              U nedelju preventivni pregledi u čačanskoj Opštoj bolnici              Šokiran sam neistinama koje je iznela Jerotijević preko političkog „biltena” Ozon pres              Počele prijave šteta u Gornjem Milanovcu              Vladimir uzgajivač prasića iz Prijevora o novoj aplikaciji za tovljenje svinja              Svečano otvaranje Radničkih sportskih igara u nedelju              Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima              SOČ osudio navodno nasilje, da li je „napad” izmišljen utvrdiće nadležni              Srbiju čeka sunčan i topao vikend, temperatura do 30 stepeni              Zvaničnici lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja i Nove Varoši uputili su čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama              Od sutra počinje kontrola vozača trotineta             

 
Обрадовић: Савез за Србију је земљотрес на политичкој сцени
Trenutno na sajtu: 196       |       Podeli:
14.08.2018 | 0 коментар(а)Чачак - „Косово и Метохија је највеће и најважније српско национално и државно питање. И у тренутку када се решава судбина КиМ

то је заиста бити или не бити за државу Србију. Ако се одрекнемо КиМ и пристанемо за било какву поделу и разграничење са Албанцима размену територија или давање нашег за нашег, то неће бити крај дезинтеграције и разбијања Србије то ће бити почетак захтева других националних мањина у Србији да и они добију такво разграничење и размену територија и своје независне државе”,казао је лидер Двери Бошко Обрадовић на јучерашњој конференцији за штампу, тврдећи да Косово мора остати у саставу Србије.

ГЗС: Тешко ће да вам народ веровати да ће Албанци из Призрена да прихвате државу Србију и да неће сутра имати велике протесте, демострације и саботаже. Како мислите да те ствари решите? Имаћете 60 одсто Албанаца који не прихватају државу Србију.

Обрадовић: Да разграничимо једну ствар Албанци већ имају своју матичну државу Албанију, немају разлога да имају и другу на Балкану.

ГЗС: Имамо и ми другу, Републику Српску.

Обрадовић: Јесте, а да ли нама признају независност Републике Српске или њено припајање Србији као што се Шиптарима признаје друга њихова држава и припајање Великој Албанији. Овде је кључна друга ствар, председник Србије је изашао са предлогом разграничења са Албанцима са којима смо се ми разграничили још 1926. године, када је Краљевина Југославија потписала протокол о разграничењу са Републиком Албанијом и никаква даља разграничења ми не можемо имати јер је то противуставно. Устав Србије препознаје Косово и Метохију као саставни део Србије. Сви Албанци који су дошли из Албаније, а незадовољни су Србијом могу да се врате у своју матичну државу и да реализују сва своја права. Албанци као национална мањина у Србији треба да имају сва људска, мањинска и верска права као што су увек имали и као што сви други у Србији имају где год живе.

ГЗС: То је мало политичка и популистичка теорија, већина Срба се када причамо о логици слаже са тиме. Колико је то изводљиво на терену? Образован сте човек и знате да су се границе на Балкану често мењале у историји?

Обрадовић: Оно што ја видим да се границе у последњих 30 година искључиво мењају на штету српских државних и национаних интереса. И са друге стране не познајем ни један народ и државу на свету која је у миру поклонила део своје државне територије.

ГЗС: Ви знате да то значи рат у неком облику са највећом силом. Да ли ви као опозиција преузимате обавезу да наша деца стану пред цеви НАТО-а?

Обрадовић: Ако ми бранимо оно што је наше, ако ми поштујемо резолуцију 1244, ако ми чувамо део наше државне територије у оквиру наше државе ми заговарамо рат, мислим да не. Ми заговарамо очување територије КиМ у оквиру Србије. Рат заговарају они сепаратисти који желе да се одвоје од Србије.

ГЗС: Знате ви ко стоји иза свега, и знате да је то велика сила, а да су остали фигуре?

Обрадовић: Тачно. Али ако пратите промене међународне политике видећете да се на међународном плану озбиљно мења ситуација оних који су до сада спонзорисали Шиптаре у такозвану независност и непостојећу државу Косово. Многи од њих увиђају у каквим су заблудама били и грешкама, а клатно креће да се окреће ка српкој страни. Усталом довољно је поменути Русију и Кину највеће светске силе које су против независног Косова и које могу дати вето на било какву одлуку Савета безбедности која би била против интереса Србије. Нисмо више усамљени, нисмо више сами, имамо савезнике, међународне прилике се мењају.

ГЗС: Рекли сте да имамо тренутно бољу позицију?

Обрадовић: Да.У последњих 30 година тренутно најповољнију.

ГЗС Ко је довео до те боље позиције, неко би рекао Вучић?

Обрадовић: Ја нећу рећи тако, зато што је он експонент интереса запада и он је очито, када је дошао на власт, обећао западу да ће завршити са КиМ и то мора да уради у наредних неколико месеци.

ГЗС: Стварно верујете да би неки политичар и да сте ви у тој позицији прихватио на себе да навуче тај баласт да је продао Косово ради фотеље? Да ли стварно верујете да је то реална тврдња, или начин да се неко сатанизује као издајник?

Обрадовић: Наредни месеци ће показати да ли ће неки први политичар у српској историји бити спреман на тако нешто. Ја просто не могу да верујем да један Србин може тако нешто да уради. По свему ономе што видимо од доласка Александра Вучића на власт до данас он је спреман да буде тај који ће издати Косово.

ГЗС: Шта би сте ви радили да сте на његовом месту?

Обрадовић: Прво бих позвао Руску војну мисију у Србију да она буде гарант безбедности свих грађана и тиме мало избалансирао те односе на територији Србије. НАТО има своју војну базу и Руси би требало да има своју мировну војну мисију и тиме би интереси Србије били избалансирани и могли би да се боримо за очување Косова у саставу Србије са јачим аргументом.

ГЗС: Мислите ли да би Русија то прихватила?

Обрадовић: Не знам зашто не би, када је прихватила позив председника Сирије.

ГЗС: Многи овај ваш јуриш на Вучића тумаче да се ради о коришћењу ситуације око Косова ради доласка на власт?

Обрадовић: Видите шта је мени занимљиво и чак смешно ових дана. Да ми који смо у опозицији и који се боримо за смену ове власти и долазак на власт нисмо нормални. Вучић када је као опозиција све радио да сруши актуелну власт и правио митинге и практично изгинуо да дође на власт то је било нормално. Ја не могу да прихватим такве двоструке стандарде. Најнормалнији посао опозиције свуда на свету је да се бави сменом власти и доласком на власт зашто то не би било нормално и у Србији.

ГЗС: Ви сте једини политичар коме не може да се приговори да је био у власти да је мешетарио и то су чињенице. Док остали коалициони партнери нису баш у таквој позицији и рекло би се у овом тренутку да су вам баласт око врата.

Обрадовић: Моји садашњи коалициони партнери у Савезу за Србији су пали са власти 2012. зато што су лоше радили. Оно што су они извукли као поуку је да и они морају да промене своју политику. Што се и види у 30 тачака програма Савеза за Србију да направе заокрет у политичким схватањима. Био бих непоштен ако не бих рекао да ти људи нису променили своју политику и извукли поуку из онога што су лоше радили у претходом периоду.

ГЗС: Шта грађанима гарантује да ће се програм остварити?

Обрадовић: Гарантујем им ја и Двери односно они који иза себе немају никакве афере нису били на власти и да ће Савез за Србију испунити оно што је зацртао.

ГЗС: Гарантујете за Ђиласа, Јеремића, Стефановића. Борко је био функционер на Косову, зар не?

Обрадовић: Не можемо да гарантујемо ни за кога другог осим за Двери, али зато можемо да гарантујемо да ће сви да се држе онога што буде потписано.

ГЗС: Поздравили сте ДСС и очекујете улазак?

Обрадовић: Максимално сам поздравио одлуке представништва ДСС да раскине све локалне коалиције са СНС у Србији. То говори да је то једна велика политичка новост да одређени људи не желе да имају било какву сарадњу са СНС на било ком нивоу власти, у тренутку када је она спремна да иде у издају српских националних државних интереса на Косову. Зато су медији прећутали ову информацију, а ово треба да буде и сигнал и другима да прати ДСС. Ускоро ће ово питање бити постављено Ненаду Поповићу и Српској народној партији и бројним други чланицима Вучићеве власти и за све њих ће то бити или не бити. И ДСС је што се тиче Двери добродошла и да ће постати део Савеза за Србију.

ГЗС: Са ким имате најбољу сарадњу?

Обрадовић: Што сте тиче Двери нама је јако важно што су међу оснивачима Савеза за Србију председник Здраве Србије Милан Стаматовић и председник Покрета Срба са КиМ Славиша Ристић са којима смо и до сада имали одличну политичку сарадњу.

ГЗС: Људи су се опекли 5. октобра, шта им је сада гаранција да тога неће бити? Ово подсећа на петоктобарски сценарио након чега је наступило расуло?

Обрадовић: Ја се слажем са вама да је 5. октобар изневерио очекивања оних који су се надали да ће после пада Слободана Милошевића, Србија бити уређена као нормална земља и у том смислу могу да разумем страхове да се то не понови и овога пута. Али шта је алтернатива да на власти оставимо Александра Вучића и да Србија настави да буде једно криминализовано друштво јефтине радне снаге где сви радимо код страног газде, земље где деца одлазе у иностранство. Ми морамо да зауставимо пропаст Србије и да дамо шансу неком новом да дође на чело Србије. Надам се да можемо да прескочимо то врзино коло и да дођу људи који никада нису били последњих 30 година. Оно што је веома важно и гарант тога је да у Влади стручњака после пада Вучића, ороченој на годину дана после избора, неће бити ни један лидер Савеза за Србију који је до сада учествовао у власти. То ће све бити потписано почетком септембра.

ГЗС: Верујете да Александар Вучић толики издајник и да са Ђиласом можете да се договорите, а са Вучићем никако?

Обрадовић: Заборављате да сам ја послао једно писмо свим председницима свих политичких странака у Србији и рекао да могу да седнем са свима који желе да се боре за очување Косова у саставу Србије и који су против потписивања било каквог правно обавезујућег споразума са непостојећом државом Косово, то је важило и за Вучића, а одговор са његове стране никада нисам добио. Нити он са било ким разговара, нити је дошао у Скупштину Србије да образложи ту своју платформу са којом тајно преговара са Хашимом Тачијем. Сматрам да је он уцењен човек и да је 2012. обећао некоме на западу да ће морати да преда Косово како би дошао на власт и сада је то дошло на наплату.

ГЗС: Тешко је веровати да је сада неко због фотеље обећао Косово, не може то грађанима тако да објасните делује нестварно?

Обрадовић: Ако то није тако нека Вучић изађе и каже Косово и Метохија је Србија, шта га спречава. То га чак обавезује председничка заклетва коју је положио на Јеванђељу и обавезује га Устав.

ГЗС: Позивали сте на хапшење председника државе?

Обрадовић: Тражио сам да надлежни државни тужилац реагује, да је председник са захтевом за поделу Косова и разграничењем прекршио Устав Србије и своју заклетву и да по члану 306. и 307. актуелног Кривичног законика Србије он за то треба да одговара и да му следује 10 година затвора. Закон и Устав треба да важе за све па и за председника.

ГЗС: Малопре се осули жестоку паљбу на медије, у чему је проблем?

Обрадовић: Навешћу вам један пример. Ни један лидер опозиције није гостовао ни на једној београдској телевизији са националном фреквенцијом већ пуних шест месеци након завршетка градских избора у Београду. Наведите ми и једну државу на свету и демократски поредак коме је то могуће и да ли је то демократија и да ли ми имамо слободне медије и каквој држави живимо. Мислим да сам све рекао.

ГЗС: Шта очекујете?

Обрадовић: Оно што очекујем је ослобођење РТС и РТВ, то су јавни медијски сервиси, а не приватни и њих финансирају сви грађани Србије. Савез за Србију ће изаћи са јасним захтевима према РТС и РТВ да ћемо бити спремни да ти захтеви, ако не буду били испуњени изборимо на уличним протестима испред ових медијских кућа.

ГЗС: Шта следи у оквиру ваших активности? Када је изборна скупштина?

Обрадовић: Савез за Србију има разговор са грађанима Краљева у среду 15. августа у 15:00 часова у Биоскопу „Кварт” и разговор са грађанима Зрењанина 21. августа, након тога оснивачка скупштина која би требала да буде првих дана септембра, а ових дана ће бити познат и термин, време и место. После чега ћемо кренути у своју кључну мисију, а то је смена актуелне власти и орочене владе стручњака на годину дана. А и први избори након пада Вучића.

ГЗС: Јесу ли ту подељене функције?

Обрадовић: Савез за Србију нема лидера и нема председника и функционисаће тако што ће га водити председништво које чине оснивачи Савеза, односно председници свих организација које чине Савез. Председавајући председништва ће се ротирати на сваких месец дана и самим тим ћемо сви подједнако водити и представљати Савез у јавним наступима. То је добра одлука која говори о равноправности и једној здравој клими. Сматрам да ће грађани Србије то знати да цене да ће видети да је направљен на здравим ногама и да смо оставили сујете по страни.

ГЗС: Кажу да се у Ужицу у Шапцу нисте прославили?

Обрадовић: Актуелна власт то не може мирно да поднесе формирање Савеза за Србију као опозиционог блока након 15 година и веровали или не шаљу своје чланове да на улазу на сваку од трибина Савеза за Србију добацију, вређају и провоцирају и желе да направе инцидент. Пошто ни један од лидера савеза не наседа на провокације несретних послом уцењених грађана, онда морају да се измишљају неки инциденти који се нису десили. То показује колико је ова власт огрезла у неку врсту диктатуре.

ГЗС: Мислите ли да сте у стању да урадите нешто у целој тој причи?

Обрадовић: Ја сам дубоко уверен да је оснивање Савеза са Србију једна врста земљотреса на српској политичкој сцени и да ништа више неће бити исто и да ће гласови сабирати што ће чинити једну велику прекретницу. Имаћемо уједињену власт око Вучића и са друге стране уједињену опозицију. За неколико месеци бирачи ће видети снагу у Савезу и пружити нам подршку да урадимо оно што нам је циљ, а то је смена актуелне власти.

ГЗС: Верујете ли колико лидерима поред Вас?

Обрадовић: Верујем у Бога, не толико људима, али имам поверења да ће сви стајати иза онога што су потписали.

ГЗС
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 162.847.254 посета
Тренутно на сајту: 196 посетилац(a)