Обележена 102. годишњица смрти Надежде Петровић 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Обележена 102. годишњица смрти Надежде Петровић
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
03.04.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Представници града, Уметничке галерије "Надежда Петровић", Кола српских сестара и Удружења пословних жена, положили су данас

венце крај споменика славној сликарки Надежди Петровић, која је умрла на данашњи дан пре 102 године.

"Циљ нам је да овим окупљањем пренесемо сећање на Надежду и унесемо га у наше најмлађе. Окупили су се представници установа и удружења, који носе њено име. То је још један начин да се чува сећање на једну значајну личност не само уметности, већ и српске историје", рекла је директорка Уметничке галерије "Надежда Петровић", Милица Петронијевић.

Председница Кола српских сестара у Чачку, Бојана Јакшић, подсетила је да је Надежда Петровић идејни творац и први секретар овог удружења.

"Поносни смо што у Чачку, Коло српских сестара носи њено. Увек се сетимо њених речи, ’драге сестре одржите коло са његовим патриотским духом док последња српкиња постоји’", рекла је Јакшић, додајући да "Надежда Петровић бди над нама и кад год би застале, сећање на њу даје нам нову снагу да кренемо напред".

Фото: Глас западне Србије

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је нагласио да о својим великанима, град Чачак мора и у будуће да води рачуна, као што је то чинио до сада.

"Дугујемо велику захвалност нашим великанима, попут Надежде и Диса, али и других. Ово је један скроман начин да се обележи и да се сетимо Надежде Петровић", рекао је Тодоровић.

Споменик славној сликарки у центру Чачка, израдио је њен велики пријатељ Иван Мештровић.

Фото: Глас западне Србије

Надежда Петровић је била жена која је сликала, држала говоре, маштала, писала критике и превијала борце. У три рата је била болничарка. Сачувано је више од 200 њених дела, а нека су јој осигурала најистакнутије место у модерној српској уметности.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.379.632 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)