Igre čobana i snaga drvoseča 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Igre čobana i snaga drvoseča
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
22.06.2023 | 0 коментар(а)



Nova Varoš - Jedanaesti „Susreti zlatarskih sela“ na Ivanjdan, na visu Džade, u Muškovini Deliće se megdani u 10 disciplina, koje podsećaju na život planine, a prvi put biraće se „Mis Zlatara“.



Na čobanska druženja, veštine i nadmetanja, ali i umeće i snagu rabadžija i drvoseča podsetiće 11. „Susreti zlatarskih sela“ - na visu Džade, u Muškovini, na raskrsnici zlatarskih puteva i nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija.

Ekipe sela će, kao i prethodnih godina, deliti megdane u bacanju kamena s ramena, vučenju klička, trčanju i skoku u dalj , a odmeriće snagu i spretnost u struganju balvana kladarom, nadvlačenju konopca, malom fudbalu i odbojci. Najmlađi posetioci trčaće na livadi.

Najviše ekipa prijavljuje se za mali fudbal

Ovde je i započeklo prvo takmičenje rabadžije Zlatara, Bosanja i Murtenice i okolnih planina u izvlačenju trupaca „na vlaci“ volovskom zapregom. Za deveti po redu okršaj vlada veliko interesovanje, uveliko traju pripreme i padaju prve opklade, a za vlasnike tri najuspešnija para volova obezbeđene su novčane nagrade.

Nadmetanje rabadžija Murtenice, Bosanja i Zlatara

Prijave za takmičćenje podnose se Verku Jovanoviću, predsedniku Organizacionog odbora na broj telefona 064/ 31-40-493.Preduzeće „Složna braća“ iz Drmnanovića i vlasnik Zoran Purić domaćini su manifestacija koja podseća na korene i tradiciju predaka.
Takmičenje počinje u petak, 7. jula, u 9,30 sati, a učesnike i posetioce zabavljaće trubački orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića kod Kosjerića. Do visa Džade stiže se asfaltnim putem od prevoja na Suvom boru.

Učesnici 11. „Susreta zlatarskih sela“ odaće poštu Stojanu Brajoviću (1947-2021), iz Užica, sahranjenom u rodnoj Muškovini. Brajović je bio poštovaoc tradicije, zaljubljenik u planinu Zlatar i sa članovima porodice inicijator održavanja „Susreta zlatarskih sela“.

„Mis Zlatara”

Na 11. „Susretima zlatarskih sela“ prvi put se organizuje izbor „Mis Zlatara“. Devojke od 14 do 34 godine mogu se prijaviti dr Mariji Antić na broj telefona 064/15-33-388.

Misica i dve pratilje, po izboru žirija, biće nagrađene dvodnevnim boravkom na Zlatiboru.

GZS/Zlatar info




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti zlatar nadmetanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.314.937 посета
Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)