Муслимани данас прослављају Курбан бајрам - празник жртве 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Муслимани данас прослављају Курбан бајрам - празник жртве
Trenutno na sajtu: 433       |       Podeli:
09.07.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Муслимани широм света данас обележавају један од својих највећих празника - Курбан бајрам,
Муслимани данас прослављају Курбан бајрам, фото: РИНА

који са собом носи и низ обичаја који се и дан данас поштују. У скоро свим домовима приноси се жртва, тачније заклан је курбан а то је у већини случајева јагње или теле.

“Прадеда је клао курбан, а тај обичај се код свих нас преноси са колена на колено. Тако је и данас. Месо се дели на три дела, један за нас, други за сиротињу, а трећи за комшије који су друге вере. Овде код нас нема граница, живимо заједно од кад знамо за себе и све празнике прослављамо једни са другима“, рекао је за РИНУ, Шериф Фазлић из Пријепоља.

Месо деле на три дела – за њих, за сиротињу и комшије које су друге вере, фото: РИНА

Ова четири празнична дана су време великог помирења и праштања. Курбан бајрам почиње два месеца и десет дана после Рамазана, а први дан се одређује према појављивању Младог месеца. Прославља се четири дана и назива се хаџијски јер се у Меки завршава главно годишње ходочашће.

“Више него икада пре или после, у неким другим данима, муслимани су током овог празника спремни на праштање, помирење, солидарност и све остало што узвишени Алах и ислам од њих траже. У наредна четири дана муслимански домови биће пуни разумевања за комшије, пријатеље али и сиромахе”, навео је Надир Дацић, главни имам меџлиса Исламске заједнице у Пријепољу.

фото: РИНА

Курбан бајрам или празник жртве сваке године пада у различито време, јер је исламска лунарна година за око 11 дана краћа од оне из грегоријанског календара.

Свим Свим читаоцима исламске вероисповести Глас западне Србије честита празник.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE PRAZNIK MUSLIMANI KURBAN BAJRAM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.109 посета
Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)