Свети бор на Каменој Гори стоји поносно дуже од 500 година 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Свети бор на Каменој Гори стоји поносно дуже од 500 година
Trenutno na sajtu: 505       |       Podeli:
06.02.2023 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Снажна мећава погодила је западни део Србије, али упркос прејаким ударима симбол Србије је опстао.
Фото: РИНА

Мештани села Камена Гора су са стрепњом ишчекивали свако ново јутро надајући се да већ начето свето дрво неће поклекнути под наносима, али до тога на сву срећу није дошло. Чудо природе старо скоро пола миленијума и даље пркосно стоји на преко 1.000 метара надморске висине.

-Пре две године услед великих количина тешког југовог снега поломљена је једна од највећих грана на овом светом дрвету. Хвала Богу па је сада стоички издржало. Вејавица је снажна, дува јак северни ветар и путеви су једва проходни. Немети са страна су преко метар ипо, али свети бор стоји у свој својој лепоти. Само је важно да не дође до великих гомилања тешког југовог снега на његовим гранама као што се то десило раније, рекао је за РИНУ Драгољуб Симовић из села Камена Гора који живи недалеко од чудесног бора.

Није ни чудо што је овај бор симбол Србије, када са овог места пуца поглед на највише планинске врхове. Са места одакле је самоникао бор, поглед се досеже на праве планинске врхове, са ове локације могу се видети Златибор, Тара, Златар па чак и Дурмитор, готово нигде у Србији се не можете са једног места за 360 степени видети више планинских лепотица. Љубитељи фотографије и уметности неретко са овог места шаљу најлепше слике Западне Србије, а свети бор на Каменој Гори обишла је чак и чувена глумица Моника Белучи.

-Ово место је једно од најлепших у Србији и зато га туристи посећују и лети и зими. Има фантастичне видиковце и приступачне стазе, изворе чисте воде, а свети бор је тек посебна прича. Већ имамо најавељену групу о 13 људи из Зрењанина који ће овде доћи да проведу викенд. Били су и прошле године и изузетно им се свидело, па су пожелели да се врате. Овај крај има велики туристички потенцијал и потребно је само мало улагања у инфратсруктуру како би заблистало у пуном сјају", додаје Драгољуб који је један од ретких који није напустио ово место и на Каменој Гори се бави еко-туризмом.

За овај свети бор још увек се припричавају бројна веровања и легенде, а многи на ово место долазе и моле се Богу надајући се да ће услишити њихове молитве. Са дрвета се не сме ништа скидати и узимати, а најстрожије забрањено ломити и сећи гране.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.717 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)