Наставља се чишћење Потпећког језера, стиже додатна механизација 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Наставља се чишћење Потпећког језера, стиже додатна механизација
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
13.01.2023 | 1 коментар(а)



Прибој - Иницијативом Министарства заштите животне средине и Општине Прибој, ових дана кренула појачана акција на чишћењу



плутајућег отпада са Потпећког језера,које се зауставило на последњој ланчаници. У питању је нових 10 до 15 хиљада кубика смећа, које је стигло уз горњег тока Лима, а које се са језера уклања механизацијом и даље транспортује до регионалне депоније „Дубоко” код Ужица.

Са сваким озбиљнијим падавинама из горњег тока Лима на Потпећко језеро стигну нове количине плутајућег отпада.

„Електропривреда Србија у сарадњи са Србијаводама и Општином Прибој настављају радове на чишћењу језера, односно одношење смећа са ланчанице. Сутра нам стиже додатна механизација и мислим у наредних 15 до 20 дана, у зависности од временких услова, мислим да ћемо очистити Потпећко језеро”, рекао је Предраг Шапоњић, директор „Лимских хидроелектрана”.

Предраг Шапоњић, директор „Лимских хидроелектрана”

Када се заврши ова акција коју одрађују и плаћају Општина Прибој и институције Србије са првим следећим обилнијим падавинама уз повећан водостај на Потпећком језеру опет ћемо имати исту слику и хиљаде кубика новог смећа. Прблем је евидетно међународног карактера па се мора утицати на релевантне институције у Црној Гори да и они, као што је урађено у току Лима кроз Србију предузму конкретне мере и уклоне дивље депоније са обала заједничке нам реке Лим. Овако, поново исти актери покушавају да неутралишу последице туђег немара.

„Ми сматрамо да највећа количина смећа долази из Црне Горе, и морамо заједнички решавати проблем. Радили смо 2015. године студију плутајућег отпада и установили смо да Лим протиче кроз пет општина у Црној Гори а кроз три у Србији и да на обали реке живи око 180.000 становника. Те пштине прикупе на годишњем нивоу 45.000 тона отпада и ако само мали део заврши у Лиму ми имамо еколошку катастрофу”, истакао је Шапoњић.

Министарство заштите и животне средине поставило је ткз. речне преграде па смеће уместо на брани Хидроелектране Потпећ сада се зауставља на последњој ланчаници и тиме су заштићене од хавариеа сви енергетски објекти у дринском сливу.


ГЗС

Прилог се емитовао у синоћњем Дневнику западне Србије:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Brko

    Zasto ne postave mezu za prikupljanje plutajuceg smeca na granici sa CG i onda ispostaviti racun njima . A ako to nevole neka postave oni uzvodno i nema problema .A ako se pokaze nizvodno opet onda neka ove varosi i varosice uzvodno pokriju ciscenje .Ovako kao niko nije kriv a brat bratu ovo je velika SRAMOTA ZA DRUSTVO U CELINI . I puno vam hvala sto ovo prikazujete
  • Srbin

    Tako je



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.380.219 посета
    Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)