Граде нову стазу до Савине столице 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Граде нову стазу до Савине столице
Trenutno na sajtu: 330       |       Podeli:
15.02.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Чим шева запева на увачким стенама, изнад Златарског језера, започеће обележавање трасе и крчење шибља на старом црквеном путу,

а затим и уређење пешачке и бициклистичке стазе од Пуљака, преко Росуља и Суводола, до реке Вршевине. Секирама, тестерама и крамповима биће уређен и прилаз до највеће атракције у овом крају - Савине столице, на вису Срђевица у Дебељи.

"Настављамо започете акције изградње стаза и подизања видиковаца на ободу клисуре Увца, сада Златарског језера", истиче Миљка Дучић, директор предузећа “Резерват Увац” из Нове Вароши. - Прошле године радови су се одвијали од Павловића брода, првог станишта белоглавих супова, које је стављено под заштиту, а у овој години настављамо до Пуљака и пешачког моста дугог 114 метара.

Стари црквени пут повезивао је Пуљачку цркву у Виловима, манастир Дубницу у Божетићима и цркву у Буковику. Овде су, према речима Миљке Дучић, посебне атракције Савина столица, неколико неиспитаних пећина у увачким стенама, као и испосница у Суводолу, где три симбола у камену - крст, посуда за воду и натписи - сведоче о старој насеобини монаха.

Легенда каже да се српски просветитељ Растко Немањић, уморан од пута преко Старог Влаха, од цркве у Пуљцима према долини Моравице, одмарао на вису Срђевица, одакле је пуцао поглед на модрозелене вирове Увца на излазу из теснаца и ливаде поред реке.

За Савину столицу, недалеко од кућа Стојића, знали су само у најближим засеоцима. С колена на колено преносе се предања, а млађи памте да су Вељо и Јован Стојић казивали о људима који су кришом трагали за две пећине испод клика. Чобани су успели да открију улаз у мању пећину, а већа им је остала тајна. Откако се уредбом затрло гајење коза, камењар је обрастао шибљем, а пре две године су Ристивоје Бјелановић и Срећко Стојић из Дебеље и Павле Колашинац из Нове Вароши покренули акцију уређења прилаза.

Уз Савину столицу, оживела су и предања о цркви у Пуљцима под стеном. Оне старије вежу сећања за први сабор на Ивањдан и причешће крај Увца, али и судбину богомоље Светог Јована Претече, коју је вода Златарског језера потопила 1962.

Крст на стени уз коју је била потопљена црква, фото: Новости/Д. Гагричић

Кад се пре неколико година повукла вода, недалеко од темеља цркве, на гробљу, на левој обали реке откривена су два камена споменика - жртвеник из претхришћанског периода и крст у кругу из римског доба. За овај локалитет се и раније знало да је био култно место, а мештани очекују помоћ археолога и других истраживача старина.

Крст на стени

Чамџије, рибари, намерници и сви који имају прилику да приђу стени - острву у Златарском језеру, у Пуљцима, пале свеће у подножју недавно подигнутог крста у спомен на потопљену цркву Светог Јована Претече и душе оних који почивају у језерским дубинама на гробљу служитеља олтара и мештана крај некадашњих вирова Увца.

Новости/Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.801.681 посета
Тренутно на сајту: 331 посетилац(a)