Dve novine najvažnije za PDV obveznike 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Dve novine najvažnije za PDV obveznike
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
09.04.2024 | 0 коментар(а)



U Pravilniku o porezu na dodatu vrednost, objavljenom u Službenom glasniku 5. aprila, uvedeno je nekoliko izmena koje se tiču PDV obveznika.



Poreska savetnica Svetlana Sarafijanović kaže da su među ovim promenama najvažnije dve novine. Prva se tiče transakcije robe pri carinskom skladištenju.

Novo pravilo glasi da obveznik u transakciji robe koja je u postupku carinskog skladištenja pravo na oslobođenje od plaćanja PDV-a ostvaruje bez računa za isporuku overenog od strane carinskog organa.

- Naime, od sada je potrebna samo deklaracija u elektronskom obliku, odnosno overena kopija deklaracije u papirnom obliku. Pre ove izmene bilo je neophodno dostaviti dokument i u elektronskom i u papirnom obliku - objašnjava.

Poreska savetnica ističe kao bitno još jedno novo pravilo vezano za PDV obveznike koje je u primeni od 5. aprila.

- U Pravilniku o porezu na dodatu vrednost stoji da će ubuduće kupci prvog stana za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja PDV-a uz zahtev prilagati i fiskalni račun izdat od prodavca, obveznika PDV-a, koji je poreski dužnik za taj promet. Ovo jeste praksa otkako je uvedena nova fiskalizacija ali do sada nije bilo precizirano u Pravilniku - kaže Sarafijanović.

Podsetimo, za PDV obveznike koji se nalaze u sistemu elektronskih faktura već je uvedeno nekoliko izmena od 1. januara ove godine. Najvažnije izmene tiču se skraćenja roka za dostavljanje pojedinačne i zbirne evidencije o PDV obavezi na sistemu elektronskih faktura. Rok je skraćen sa 15. na 10. dan u mesecu.

Kada je reč o prijavi PDV-a i plaćanju obaveze – važe stari propisi, odnosno rok je 15. u mesecu.

Kada su u pitanju tromesečni obveznici, oni će PDV evidenciju na SEF za prvo tromesečje 2024. godine morati da dostave do 10. aprila. Rok za PDV prijavu i plaćanje poreza nije se menjao – ostaje 15. april 2024. godine.

Ukoliko nakon predaje evidencije dođe do promena u PDV obavezi obveznika, on može da izvrši izmene PDV evidencije u roku od 15 dana nakon isteka meseca u kojem je promena nastala. Na primer, ako obveznik 13. aprila izda račun sa datumom prometa iz marta 2024. godine, on može sve do 15. aprila da koriguje PDV evidencije na SEF-u.

Od septembra 2024. godine privrednike čeka još jedna, krupnija izmena. Prvi put će na sistemu elektronskih faktura biti obuhvaćen i ulazni porez na dodatu vrednost – PDV koji u fakturama obračunavaju dobavljači, i to kroz PDV evidencije.

Kako je ranije za portal Biznis.rs objasnila poreska savetnica Marija Đorđić, za sada se zna da će evidencije obuhvatiti i ulazni PDV za koji imamo i ulazni PDV za koji nemamo pravo odbitka.

- Sve druge detalje saznaćemo kada bude donet podzakonski akt, koji se očekuje do leta 2024. godine - istakla je.

Na kraju, propisana je po prvi put mogućnost brisanja obveznika iz sistema elektronskih faktura. Kako će tačno izgledati ova procedura biće regulisano izmenama Pravilnika o elektronskom fakturisanju, koje bi trebalo da budu donete u roku od 60 dana.


GZS/Biznis.rs




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti porez

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.629.645 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)