Уз песму "Ово је Србија" завршен скуп Срба у Косовској Митровици 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Уз песму "Ово је Србија" завршен скуп Срба у Косовској Митровици
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
06.11.2022 | 0 коментар(а)



Уз песму "Ово је Србија", док су се вијориле српске заставе, у Косовској Митровици завршен је велики скуп српског народа са севера КиМ, на



на којем се окупило више од 10.000 људи.

Са највећег скупа на КиМ, Срби окупљени код Споменика цару Лазару, поручили су да су ту своји на своме, да желе да остану на својим огњиштима и да желе мир и стабилност.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да су се данас окупили да никад јаче, снажније и сложно упуте поруку, Приштини и међународној заједници:

"Доста је. Доста је шиканирања, малтретирања, угњетавања и обесправљивања Срба на Косову и Метохији", рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић замолио је Србе да подигну заставе, да их сви виде, јер каже, у Приштини кажу да нема Срба на КиМ, да их нема више од пар десетина.

"Хајде да подигнемо те заставе, да виде да наси ма много, и да ће нас тек бити на овим просторима, јер оно је наше. Било, јесте и биће", поручио је Симић.

Много пута су покушалли да нас сломе, нису и неће успети

Много пута су покушали да нас сломе, али нису успели, па неће ни сада, поручио је дојучерашњи градоначелник северне Косовске Митровице Милан Радојевић, обраћајући се на скупу у том граду.

"Хвала вам што сте овде, што шаљемо јасну поруку мира, да смо своји на своме и да се не стидмо ко смо и шта смо", поручио је Радојевић, који је јутрос, са осталим градоначелницима са севера КиМ, и званично пондео оставку на ту функцију.

Поручио је да је Косовка Митровица град хероја, отпора, град младих, поносних и образованих људи.

"Много пута су покушали да нас сломе, 1999, 2004, 2008, септембра прошле године, па, нису успели. Неће ни сада, наставићемо да се боримо", поручио је Радојевић. Истакао је и да су Срби са КиМ девет година давали шансу бриселском процесу, разговору, пружали руку помирења и дијалога.

"Молили смо све, само да нађемо било каквог саговорника у Приштини, који би нас чуо, наше проблеме и прихватио као равноправне, јер смо овде своји на своме. Нисмо успели. Јутрос смо поднели званичне оставке, али наша борба није престала. Наставља се у другом облику. Нема предаје, настављамо даље", поручио је Радојевић.

Ђурић: Донели смо одлуку за достојанствен живот

На скупу у северном делу Косовске Митровице, мајор полиције Ненад Ђурић рекао је да судбина није у туђим већ у рукама српског народа, да другу земљу немамо и да је одлука коју су донели "буђење из дугогодишњег сна".

"Спавали смо и сањали дуго година, верујући у јаву коју ће нам неко други креирати. Ођедном смо се тргли и пробудили из лажног сна и видели да наша судбина није у туђим, већ у нашим рукама", рекао је Ђурић, кога је Приштина суспендовала са места шефа полиције на северу КиМ, после чега је, са осталим српским колегама, одлучио да више не буде припадник косовске полиције.

Ђурић је истакао да је очување земља обавеза и да ће садити на својој земљи, а не "обрађивати за надницу, зарад шаке пиринча".

"Хоћемо на својој земљи садити најлепше цвеће и проширити целом свету мирис мира, среће, здравља и љубави", рекао је он.

Ђурић је казао да не жели да се правда ни у своје име, ни у име својих колега који су, како је рекао, изнели велики терет и из срца донели одлуку да живе часним и достојанственим животом.

Цитирао је речи покојног патријарха - "Пре него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и иди мојим путем, и тек онда ми можеш судити".

Обраћајући се, како је рекао, онима који се колебају и сумњају у истинитост учињених дела, Ђурић је подсетио на речи Петра Петровића Његоша - "Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека".

Ракић: Желимо само мир, доста је обесправљивања Срба на КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић поручцио је данас да Срби на КиМ желе само мир, и наставиће да се боре за своја права, за поштовање споразума мирним и демократским средствима, јер је доста угњетавања и обесправљивања српског народа на КиМ.

"Желим да вам јавно вратимо мандате, јер сте нас ви бирали, а не Приштина", рекао је Ракић окупљеним Србима, након што су јутрос Срби у косовским институцијама и званично поднели оставке.

Ракић је поручио да су се данас окупили да никад јаче, снажније, сложно и јединствено упуте поруку, Приштини и међународној заједници, да је доста шиканирања, малтретирања, угњетавања и обесправљивања Срба на КиМ.

Подсетио је да су Срби последњих годину дана ускраћени за право гласа на изборима и референдум, за слободу кретања и говора, док су политички представници под отпужбама без доказа, а цео север КиМ криминалзован.

"Отимали су људима имања, градили базе без законског права, лекарима онемгућавали набавку лекова и вакицна, малтретирали спортисте и претили их хапшењима. Небројено пута уз демонстрацију силе, малтретирали наше суграђане. Доста је гажења бирселских договора и права Срба", поручио је Ракић.

Додао је да дана стоји пред својим суграђанима мирне савести, уверен да су Срби учинили све да кроз разговор и сарадњу решавају проблеме српског и албанског народа.

"Наша решеност да се кроз дијалог и примену споразума створе бољи услови за живот свих, је неупутна. Оставкама бранимо Бриселски споразум и међународно јавно право", рекао је Ракић.

Указао је и да су Војса Османи и Аљбин Курти, као и други лидери из Пришине, на десетине пута поновили да за њих не постоји Бриселски споразум и да неће бити Заједнице српских општина, чиме су тај споразум поништили и пљунули у лице ЕУ, која је гарант његовог спровођења.

"Ми желимо мир, мир и само мир. Не наседајте на провокације, борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Ми нисмо реметилачки фактор, никоме нећемо да претимо. Само хоћемо ЗСО, да се испуне обавезе, како је договорено у Бриселу. Да се поувку све једностране одлуке које се тичу регистарских таблица", поручио је Ракић.

Пренео је Србима са КиМ срдачне поздраве председника Александра Вуцића, који је, казао је, од њих тражио да буду мирни и стрпљиви, да чувају мир, али и једни друге, те поновио да ће Србија бити уз свој народ у сваком смислу, и да неће дозволити убијање и протеривање Срба са КиМ.

"Захваљујући председнику Вучићу и Србији, Срби су данас на Космету. И биће и сутра, и прекосута, и на многаја љета. Ми смо овде своји на своме и нећемо одустати, јер одавде нема назад", рекао је Ракић.

Како је пренео портал Косово онлајн, грађани су носили транспаренте "Сви смо ми Ненад Ђурић", "Доста нам је Куртијевог терора!", "Ми имамо једну државу - СРБИЈУ!", Због наше деце - НЕМА ПРЕДАЈЕ!", "Зашто Срби немају право на слободу кретања?", "Ја сам Србин и овде је све моје", "Европо, да ли наша деца имају право на слободу".

Окупљенима се обратио и ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић, који је истакао да је Универзитет један од стубова опстанка Срба на КиМ.

Према његовим речима, Срби су се окупили да кажу не издвајању из образовног система.

Деканка Економског факултета Тања Вујовић рекла је да подржава одлуку представника Срба да напусте институције на северу КиМ.

"Тежина ове одлуке нама је јасна", нагласила је Вујовићева и изразила наду да ћемо успети да сачувамо мир.

Потом су се обратили представници здравства и судства.

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици др Златан Елек рекао је да без здравства нема опстанка на КиМ и указао да је у претходним годинама добијена сва неопходна помоћ.

Судија Љиљана Стевановић рекла је да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

"Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа", истакла је Стевановићева.

Представници Српске листе претходно су позвали све Србе на миран и демократски скуп и да на њега дођу са српским заставама, како би показали да је њихова држава Србија и њихов председник Александар Вучић.

Повлачење из институција права одлука, нешто се морало урадити

Учесници великог народног скупа Срба са севера КиМ рекли су Танјугу да је одлука о повалчењу Срба из свих институција због кршења Бриселског споразума права одлука у право време јер је, како су истакли, нешто морало да се уради, да би Срби могли да ту да опстану.

Старији Митровчанин је рекао да Срби није ни требало да улазе у ове институције док се не обезбеде услови за живот и суживот.

"Срби морају да имају право на сопственој земљи, прертпели смо сператизам и сада ЕУ уводи државни терор, дозвољава да се једном домицилном народу ради овакав терор. То може сутра можда да се догоди и Руминији или Шпанији и Немачкој", рекао је он.

Једна Митровчанка каже да је одлука о изласку из институција исправна, као и да не очекује сукобе са Албанцимакоје би иницирали Срби

Мушкарац средњих година је истакао да је одлука исправна и да је показан јединствен став Срба.

"Коначно да се окупимо сви заједно око националног питања и интереса и то је добра порука како Приштини и ЕУ да Срби када је најтеже постају и најбољи", навео је он.

Старији Митровчанин каже да оно што жели је да остане на северу КиМ.

Млађа жена истиче да је то исправна одлука за опстанак на овим простирима и у правом моменту донета одлука, али и да су ту увек могући проблеми са Албанцима.

Такође, каже једна од учесница протеста да је то требало одавно урадити, као и да очекује проблеме од Албанаца, јер су то увек до сада показали када су Срби били јединствени.

"Ово је неочекивано али мислим да је то најпаметнија што је могло да се уради и подржавам све ове одлука и ваљда ће уродити плодом. Са њима никад нисмо начисто, вероватно ће бити проблема са Албанцима, али чим их још нема и они очигледно осећају да се нешто мења", рекао је старији грађанин Митровице.

Његова супруга каже да је једном већ морала да оде - из Пећи и да не желие поново да иде и нагласила да је њено порекло са КиМ старо 800 година и да је Косово срце Србије.

Косовска полиција: Грађани мирно да протестују

Косовска полиција позвала је данас грађане да мирно протестују у северном делу Косовске Митровице и навела да је направила оперативни план како би данашњи скуп протекао без инцидената.

"Косовска полиција позива грађане да мирно протестују и да не наседају на могуће провокације, ма које природе оне биле", наводи КПС на својој Фејсбук страници.

Полиција је саопштила да је направила оперативне планове, а како би данашњи скуп грађана у северном делу Косовске Митровице протекао неометано и без инцидената.

"Кроз оперативни план, Косовска полиција има за циљ да предузме оперативне полицијске мере како би обезбедила да напредак протеста/скупа протекне несметано и без инцидената, одржавајући ред, мир и јавну безбедност, као и заштиту уставног поретка РКС", наводи се у објави.

Свечља: Полиција ради на обезбеђењу мирног окружења

Министар полиције привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је данас да косовска полиција предано испуњава своје дужности, како би обезбедила мирно окружење за све грађане.

Свечља је написао на Фејсбуку да је јутрос обишао административни прелаз Брњак и полицијску станицу у Јасеновику.

Додао је да сви припадници косовске полиције посвећено испуњавају своје дужности, обезбеђујући мирно окружење и услуге за све грађане, како је навео, "на граничним прелазима", тако и на целом Косову.

Свечља је објавио и фотографије на којима се поред њега виде полицајци наоружани аутоматским оружјем.

 

ГЗС/ Танјуг, ФоНет, РТВ (Драгана Цветкови)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kosovo skup srbi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.517.803 посета
Тренутно на сајту: 365 посетилац(a)