Одељење гинекологије у чачанској болници добило савремени ултразвучни апарат 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Одељење гинекологије у чачанској болници добило савремени ултразвучни апарат
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
27.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Одељење гинекологије чачанске болнице добило је најмодернији ултразвучни апарат

захвљујући донацији хуманитарне организације САМА што је скраћеница за Serbian American Medical Association - Српско-америчко медицинско удружење.

Др Ивона Пантелић Аксентијевић рођена је и одрасла у Чачку, а Медицински факултет завршила је у Београду. Убрзо после пар година одрађеног стажа у чачанској болници са супругом, такође лекаром онкологом, отишла је у Америку.

„Разлог зашто је ова донације тог реда и величине урађена за чачанску болници јесте што смо ми провели стаж овде. И што су нам се овде родиле две кћерке. Иначе, мој супруг и Зоран Младеновић су направили организацију САМА, а надамо се да ће бити још неких донације за чачанску болницу. Просто морамо мотивисати наше људе у Америци, јер су то све физичка лица која дају свој новац”, рекла је др Пантелић Аксентијевић додајући да им је циљ и да младе лекаре из Србије доводе на тренинг у Америку.

Др Зоран Младеновић, један од оснивача уманитарне организације САМА

Др Зоран Младеновић један од оснивача овог удружења из Вашингтона каже да са овим, једним од највећих пројеката, завршавају годину.

„Најбитније нам је у принципу да помогнемо педијатрији и гинекологији где год можемо. Основали смо удружење пре седам година и углавном су чланови људи из Србије али има и Американаца који помажу са донацијама. Све се ради на волонтерској основи, а трудимо се да све буде транспарентно како би људи знали да су све донације завршиле у Здравсвеним центрима и болницима у Србији, Републици Србији и Косову и Метохији. До сада је урађено 30 пројеката укупне вредности 360.000 долара, а само у 2019. урађено пет”, казао је Младеновић.

У протеклих годину ипо дана одељење гинекологије у чачанској болници служило се са два ултразвучна апарата. Према речима начелника др Александра Урошевића једним новим кога је добила служба неонатологије као донацију министарства од прошле године и један старије портабилни.

др Александра Урошевић, начелник гинеколошког одељења Опште болнице у Чачку

„Чекали смо прави клинички ултразвучни апарат и немам речи захвалнсти и у моје лично име али и у име колектива Фондацији `САМА` из САД који су прикупили средства за овај најмодернији ултразвучни апарат са три ултразвучне сонде. Вредност инвестиције је око 34.000 долара а посебна захвалност др Ивану Аксентијевићу који је успео да та средства прикупи. Надам се да ће ово бити почетак сређивања нашег гинеколошког одељења у смислу уређења и набавка опреме за операциони блок који је вишедеценијски стар. Овај апарат је темељ нашег рада са пацијентима и амбуланто и на одељењу. Пре смо теже клиничке пацијенте морали да преводимо на породилиште како би обавили преглед. Сада ћемо то моћи на одељењу, а у плану нам је да уведемо још неке процедуре које сада можемо са модерним апаратом да обавимо као што су испитивања стерилитета и проходности јајовода”, рекао је Урошевић.

Да је нови савремени ултразвучни парат био преко потребан чачанској болници, потврђује и директор болнице др Раде Милошевић.

“Сви пацијенти су упознати да наш стационарни ултразвучни апарат није радио, па смо за њихове потребе користили апарате са других одељења. Сада смо захваљујући донацији наших колега који су стаж провели управо у нашој болници, добили најсавременији апарат који ће допринети још бољој дијагностици. ”, рекао је директор чачанске болнице др Раде Милошевић.

Иначе, по анкети највећег родитељског портала Бебац, где је анкетирао преко 12.500 породиља у Србији чачанско породилиште проглашено је за шесто по квалитету рада здравствене установе, а прво по пријему породиља.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak bolnica ultrazvuk amerika

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.495.205 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)