Више од 400 чачанских пољопривредника добило субвенције, Тодоровић: Наредне године буџет за пољoпривреду и до 100 милиона динара 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Више од 400 чачанских пољопривредника добило субвенције, Тодоровић: Наредне године буџет за пољoпривреду и до 100 милиона динара
Trenutno na sajtu: 573       |       Podeli:
26.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У Великој сали чачанског Културног центра 419 пољопривредника чачанског краја добило је субвенције града Чачка, које су искористили за набавку пољопривредне механизације, прикључних машина али и земљишта.
Пољопривредници потписали уговоре о субвенцијама, Фото: ГЗС

„Додељено је 419 уговора за 419 пољопривредних домаћинстава са територије града Чачка, укупно 67.5 милиона динара издвојено  је само за ове мере, а конкурс је трајао до утрошка средстава, рекао је Тодоровић и додао да је опредељено 80 милиона динара у буџету града Чачка за ову годину за различите мере подстицајне политике пољопривредне производње.

Преко 17 трактора, преко 70 машина, а укупно са машинама и прикључцима, преко 300 пољопривредника је добило различите и машине и прикључке”, рекао је градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.

Милун Тодоровић, градоначелник чачка, Фото: ГЗС

Тодоровић је најавио да се у наредној години могу очекивати и субвенције усмерене ка вештачком ђубриву, изузетно важној пољопривредној компоненти, а чија су цена и сама набавка изузетно погођени гополитичким дешавањима у Европи али и шире.

„Оно што смо у разговору са пољопривредницима договорили за наредну годину јесте да ћемо радити на мери до 50 одсто субвенционисања вештачког ђубрива. То је мера која је за њих веома важна и битна, а наравно у ово време глобалне кризе, сукоба, ратова и свега онога што се дешава, поред енергетике, можда и важнија јесте храна. Све више ћемо новца у буџету наредних година улагати у пољопривреду”, истакао је Тодоровић.

Градоначелник се захвалио пољопривредницима на свему што чине и истакао да ће се град трудити да их и у будућности оснажи, да више инвестирају, да млади остају на селу али и да се они који немају неке друге приходе врате на своја огњишта и да почну озбиљно да се баве пољопривредном производњом.

Пољопривреда чини важан део градског буџета, те су и средства одвојена за улагања у ову грану привреде и најавио да ће наредне године бити издовјена рекордна средства.

„Преко 7 милиона динара више је издвојено ове године за пољопривреду у односу на прошлу годину. У последњих шест година ми смо утростручили тај буџет. Трудићемо се да сваке године буде што више новца. Мислим да ће наредне године бити издвојено преко 90 милиона динара, ако не и читавих 100 милиона динара за пољопривреду”, закључио је градоначелник.

Професор Агрономског факултета у Чачку и члан Градског већа града Чачка, др Иван Глишић истакао је да ове године није било одбијених пољопривредника, те да су сви који су конкурисали и остварили право на субвеницју.

Проф. др Иван Глишић, члан Градског већа града Чачка, Фото: ГЗС

„Наше пољопривредно газдинство је мало, тако да му је сваки вид помоћи значајан и верујем да је ове године установљен један систем доделе субвеницја који је омогућио да, дуготрајније сви буду задовољни. Ове године, а што је врло лепо, практично нисмо имали оне који нису добили субвенцију. Сви који су конкурисали и остварили право на повраћај средстава, данас су добили та средства”, рекао је др Глишић.

Милош Петровић, пољопривредник из Бреснице који, заједно са братом производи дуње на површини од два хектара каже да им субвенције помажу да новац улажу даље у производњу и њено унапређење.

Милош Петровић, пољопривредник из Бреснице, Фото: ГЗС

„Ово нису прве субвенције за које смо конкурисали. Када смо подизали засад, ми смо добили субвенције за садни материјал. Ове године је брат добио за трактор, ја за воћарски таруп. Наредне године, надамо се да ћемо остварити услове да добијемо субвенцију за наводњавање. Ове субвенције представљају новац које ми, да тако кажем, улажемо даље у производњу, Боже здравља и у неки почетак дестилерије. Имамо близу два хектара под воћним засадом, а у плану је проширење на још два хектара”, рекао је Милош Петровић.

Осим за набавку пољопривредних машина и нових обрадивих машина, неки ће субвенцију искористити за заштиту својих засада, што је случај са породицом Вукајловић из Виљуше.

Ивана Вукајловић, Виљуша, Фото: ГЗС

„Ми већ неколико година уназад конкуришемо за субвениције и добијали смо. Бавимо се воћарством. Производимо јабуке, шљиве, брескве, нектарине и крушке и ова средства ћемо искористити за подизање противградне мреже”, рекла је Ивана Вукајловић из Виљуше.

Биљана Гавриловић, село Липница, добила субвенције за сејалицу за кромпир, фото: ГЗС

Међу пољопривредницима који су добили субвенције, било је и младих и жена, које су носиоци газдинства.

„Ја сам носилац газдинства у селу Липница. Ми смо конкурисали за сејалицу за кромпир, која нам је недостајала у газдинству, сада је овим и тај проблем решен. Субвенција и подршка нам много значи и овим ће нам бити много олакашан рад на нашим пољима кромпира”, рекла је за Глас западне Србије Биљана Гавриловић из Липнице.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POLJOPRIVREDA VOCARSTVO SUBVENICJE TRAKTOR PROTIVGRADNA MREZA DESTILERIJA JABUKE KRUSKE SLJIVE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.456.947 посета
Тренутно на сајту: 574 посетилац(a)