Несавесни ловци у Пријепољу убили срну, полиција привела више лица 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              U Srbiji danas promenljivo oblačno i vetrovito, sa temperaturama do 24              Održana tribina naprednjaka u Donjoj Trepči             

 
Несавесни ловци у Пријепољу убили срну, полиција привела више лица
Trenutno na sajtu: 265       |       Podeli:
07.02.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – У недељу је на подручју села Кучин убијена срна из ловачке пушке са два хица.

Према речима ловочувара Југослава Шпице на месту догађаја није било никог али су ловокрадице оставиле бројне трагове овог несвакидашњег злочина. На лице места изашла је патрола МУП-а и према незваничним информацијама „ПП Медие” приведела четири особе.

Убијена срна је по налазу ветеринарског инспектора устрељена сачмарицом а да несрећа буде већа била је бременита у себи је носила двоје ланади.

Према речима управника ловишта Радослава Остојића, срна је ловостајем заштићена враста, на основу Закона о дивљачи (сл.гласник РС 18/2010 , 95/2018 ), овим Законом дивљач је дефинисана као природно богаство и имовина Републике Србије, која се користи на начин предвиђен законом.

Поставља се питање како то да се четворица ловаца у фебруару нађу у ловишту као да је сезона у пуном јеку, и не само та четворица, према информацијама добијеним од ловаца у свим секцијама је идентична ситуација да се уместо строго ограниченог и добро организованог лова на предаторе у времену ловостаја прогања, узнемирује и врши острел заштићене дивљачи (зеца, дивље свиње, срне).

Познато је да се током фебруара дивљач налази у стању мировања када се спрема за коћење и да се у свим ловачким удружењима у овом период врши прихрана изношењем кукуруза и сена .

Овај случај је последњи аларм да се преиспита да ли се и у којој мери поштује закон и да ли се у ЛУ Пријепоље ловци и руковоство понашају по уговореним обавезам дефинисаним чланом 41. Поменутог Закона у којем стоји да се да се уговор може раскинути И одузети право на кориштење ловишта што је регулисано чланом 42.

Иначе, казнене одредбе за непоштовање Закона су ригорозне како за Ловачко удружење које газдује тако и за физичка лица која наносе штету криволовом . Члан 102. дефинише да се привредно друштво тј Ловачко удружење може казнити од 1.500.000 до 3.000.000 дин а криволовац казном по одштетном ценовнику ЛС Србије који за острел срне износи 200.000 дин. Свакако уз ову казну следи И кривична пријава по Закону о кривичним делима , одузимање оружја и тд.

Овај немили догађај, требало би да уразумити све актере у ловачкој организацији Пријепоље , како ловце тако и руководство јер бројна еколошка удружења са правом прате и ишчекују исход у којој мери ће и на који начин поступити ЛУ Пријепоље у циљу сузбијања криволова и несавесног понашања својих чланова.

 


ГЗС/ПП Медиа




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE SRNA LOVCI DIVLJAC POLICIJA PUSKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.220.770 посета
Тренутно на сајту: 265 посетилац(a)