Положај жена на сеоском подручју у селима подно планине Јелице подигнут на виши ниво 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Положај жена на сеоском подручју у селима подно планине Јелице подигнут на виши ниво
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
17.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - С обзиром на то да су различите перцепције положаја жена на селу, истражовали смо какава



је њихова слика у западној Србији. У селима у подножју планине Јелице бележе се светли примери жена које су направиле искорак у свим сегментима живота, од домаћице, преко пољопривреднице, па до успешне пословне жене.

Положај жена на сеоском подручју у селима подно планине Јелице подигнут на виши ниво, фото: ГЗС

Рада Калајџић из чачанског села Јежевица, каже да свој положај на селу не би мењала за градски живот. Она истиче да иако нема радно време, ни паузу, село је њена оаза сигурности у коме јој је све доступно.

Рада Калајџић, фото: ГЗС

„Ја сам живела овде, па сам отишла у иностранство, тамо провела 21. годину, па сам се вратила. Овде ми је лепо, и све ми је доступно. Овде имамо и амбуланту, продавницу, апотеку и пољопривредну апотеку, радио станицу, туристичку агенцију „Лазена” преко које можемо да путујемо широм региона. Једино што овде немамо јесте тај градски притисак, али он нам и није потребан, ни под разно не бих мењала ништа за овај диван сеоски ваздух, мир и живот”, рекла је Рада Калајџић за Глас западне Србије.

Туристичка агенција „Лазена” из Јежевице, прозор у свет, фото: ГЗС

Мирјана Кнежевић је власницa можда једине туристичке агенције на сеоском подручју чији су почеци били тешки, а полазна тачка од манастира Јежевице, каже да је данас много другачије и преданим радом, ма где били, може се успети.

Мирјана Кнежевић, власница туристичке агенције „Лазена”, фото: ГЗС

„Бити жена која се бави бизнисом у Србији, заиста није лако, сусрећемо се са низ проблема и предрасуда. Неки од проблема, који су мене на почетку јесу биле предрасуде у виду оних реченица „Ја сам била она са села, агеција без адресе”, међутим, то је мени дало додатну снагу  и мотивацију за преданијим радом, да се борим, да сама изналазим решења, те да посатнем неко са адресом. То сам данас постигла, ми смо данас препознатљива агенција „Лазена” са седиштем у подјеличком селу Јежевица”, изјавила је Мирјана Кнежевић, туристички водич и власница туристичке агенције „Лазена”.

Удружење жена „Евгенија” Јежевица, фото: ГЗС

Удруженим снагама Јежевчанке су се организовале и направиле удружење којим су допринеле да положај жена подјеличких села буде подигнут на виши ниво, да њихови производи буду видљивији на тржишту, а једна од најдужих поланина у Србији буде враћена на туристичку мапу.

Наташа Вујашевић, председница Удружења „Евгенија” из Јежевице, фото: ГЗС

„Наше чланице се свим срцем боре за будуће геенрације да би опстала на сеоском подручју, да би се многи и вратили, помажемо у свим сегментима, имамо бројне радионице, трибине, едукације. Ми смо се одважиле и прве саме очистиле јежевачку реку од смећа, осмелиле се и обележиле еко стазу на планини Јелици, сада нам овде долазе и планинари. Надамо се да ће се нашим примером водити и многе жене на сеоским подручјима у Србији. Морам да истакнем да смо на неки начин ми из Удружења „Евгенија” постале појам за све сеоске жене да буду снажне и важне, да се удружују, да лепо сарађују, да се едукују и да заједничим снагама могу заједно много тога да ураде за село”, рекла је Наташа Вујашевић, председница Удружења „Евгенија” из Јежевице.

Положај жена на селу годинама се мењао, али се чини да овде у подјеличим селима никада није биоповољнији, а прозор у свет никада светлији.

Прилог о овим успешним женама са сеоског подручја емитован у емисији „150 минута” на Првој телевизији:

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POLOZAJ ZENE SELO UDRUZENJE EVGENIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.362.607 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)