Европски дан вуне обележен на Златибору 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Европски дан вуне обележен на Златибору
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
10.04.2023 | 0 коментар(а)



Чајетина - Златибор је у недељу 9. априла био у знаку вуне, природне сировине коришћене од давнина у народу овог краја.



На Краљевом тргу јуче је у преподневним часовима обележен први Национални дан вуне, док је поподне у конгресној сали Специјалне болнице „Чигота” уприличено обележавање трећег Европског дана вуне.

Фото: Туристичка организација Златибор

Приликом успостављања првог Националног дана вуне присутним посетоцима Златибора и представницима медија обратили су се Весна Русић, идејни творац овог догађаја и чланица Европске фондације за вуну ЕWЕ.

Она је овом приликом истакла да се вуна некада једна од најзначајнијих сировина.

„У ово модерно доба у Европи сусрећемо се са великим проблемом тако да су произвођачи принуђени да је услед све лошијих услова на тржишту поклањају, па и бацају. Ипак наде су да ће вуна временом повратити свој значај као природна сировина вишеструке употребе, посебно погодна за рукотворине и удобне одевне предмете”, рекла је Русић.

У име локалних партнера ове манифестације говорио је Марко Марић, директор „Златиборског еко аграра”, истакавши да је у овој години, јубиларној за златиборски туризам који обележава 130 година традиције, велика част што је Златибор препознат као место у коме ће се и убудуће обележавати овај дан.

„Програм обележавања Првог националног дана вуне отворили су момци из мушке певачке групе Удружења за неговање народне традиције „Златибор” песмом „Лепо ти је раном зором прошетати Златибором“, док су програм улепшали и представници припремног ансамблаистог удружења који су играли уз песме нашег краја”, рекао је Марић.

Председник Европске фондације за вуну ЕWЕ Алберто Коста из Италије, обучен у традиционалну српску ношњу са шајкачом, изразио је задовољство што је дошао у Србију и на Златибор, па са Краљевог трга позвао присутне да присуствују обележавању трећег Европског дана вуне у „Чиготи”, али и да дођу наредне године у Грчку где ће се обележавати четврта по реду ова манифестација.

Током трећег Европског дана вуне, који се преко јутуб канала уживо преносио у читавом свету, главни фокус је било женско предузетништво и вуна. Жене имају дугу историју рада са вуном, а на овом догађају присутни су могли да науче који су то иновативни начини који се данас користе у пословању са вуном. Током обележавања овог дана одржано је пет панел дискусија: „Женско предузетништво и вуна”, „Терапијско плетење и његова улога у здрављу и социјалној кохезији”, „Коришћење вуне – тренутно стање и перспектива”, „Вуна – истраживања и едукација”, као и „Изложбе и догађаји са вуном”.

На овим панелима, поред представника Србије и Италије, учествовали су и гости из Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Финске... Они су имали прилику и да обиђу Сирогојно, златиборску престоницу вуне са Музејом плетиља, а упознали су и Музеј „Старо село“. Организатор и покретач ове идеје је Весна Русић испред компаније „Крафтинг Цо”, уз подршку Општине Чајетина, Туристичке организације Златибор, „Златиборског еко аграра”, „Голд гондоле”, Специјалне болнице „Чигота”, Регионалне развојне агенције „Златибор“ и Привредне коморе Србије.

 

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


svetski dan vune zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.304.016 посета
Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)