Огроман је, има преко 200 килограма и он је апсолутни владар планине Голије: Маркирани медведи Радун и Малиша 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Огроман је, има преко 200 килограма и он је апсолутни владар планине Голије: Маркирани медведи Радун и Малиша
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
10.08.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - Медведи на планини Голији нису никакво изненађење, а неретко зна да дође и до блиског сусрета мештана



са овим шумским животињама. У сарадњи са парком природе Голија и Биолошког факулетата из Београда две јединке сада су добиле своја имена и ГПС огрлице. Радун и Малиша нови су становници дивљих предела.

„Са ЏПС огрлицама ће се пратити њихова природна кретања . Радун као старији медвед има далеко већу територију кретања, креће се на делу Јавора и читаве Голије. На том пределу је доминатан, ту територију никада није напуштаи нити ишао на даља путовања за разлику од неких других медведа његовог узграста. Малиша је доста територијалнији и креће се на јако малом протору у околини Радочела, што је и за очекивати сходно његовој старости”, казао је за РИНУ, професор Душко Ћировић са Биолошког факултета у Београду.

Малиша је стар две године и практично је мече које мајка треба да пусти од себе, док је Радун напунио више од осам година и сада је у пуној снази, достиже тежину од 220 килограма и један је од доминатних мужијака на том простору. Иако понекад и само њихове фотографије уливају страх, истиче се да уколико угледате медведа нема потребе за паником, јер се веома ретко дешава да они први нападну људе. Махом их први осете у својој близини и сакрију се.

„Када угледате медведа не треба паничити, већ се удаљити на безбедну дистанцу. Уобичајна реакиција медведа је да побегне иколико му дате до знања да сте у његовом окружењу неким оглашавањем. Чуће то и неће се појавити пред вама, али наравно не да претерано вичете јер то може бити контра продуктивно да се он осети угрожено па у циљу одбране да нападне”, закључио је Ћировић.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IVANJICA MEDVED MECKA MEDO RADUN MALISA GPS DZI PI ES MARKIRANI GOLIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.873.877 посета
Тренутно на сајту: 408 посетилац(a)