Obeleženo 109 godina od smrti Nadežde Petrović 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Obeleženo 109 godina od smrti Nadežde Petrović
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
03.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak – Polaganjem venaca na spomenik Nadežde Petrović u centru Čačka obeleženo je 109 godina



od smrti slavne slikarke. Vence su položili predstavnici grada Čačka, Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, Kola srpskih sestara iz Čačka, Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović” kao i deca iz vrtića koji nosi ime slikarke.

Polaganju venava prethodio je parastos održan u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Čačku.

„Umetnička galerija `Nadežda Petrović` zajedno sa Kolom srpskih sestara i predstavnicima gradske uprave, već godinama na godišnjicu smrti naše velike umetnice, polaganjem venca odaje poštu i pijetet ženi koja se izborila za sopstvene stavove u umetnosti, ženi koja je zbližavala umetnike na ovim prostorima, ženi koja je radila na emancipaciji društva, jednom mukotrpnom borbom sa onim starim, konzervativnim i tradicionalnim društvom. Ženi koja je anticipirala put srpske umtenosti i koja je zauzela mesto rodonačelnika srpske modern. Ženi koja je odabrala da neguje ranjene borce i na kraju položila i ono najvrednije, svoj život”, rekao je direktor Umetničke galerije `Nadežda Petrović`, Branko Ćalović.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, Branko Lukić; Foto: GZS

Ćalović je istakao da grad Čačak i Umetnička galerija „Nadežda Petrović” neguju sećanje na svoju sugrađanku i jedni mživim spomenikom, a to je upravo „Memorijal Nadežda Petrović”, a da je sam grad ugradio njeno ime i u svoj kulturni identitet.

„Danas, osim galerije, njeno ime nosi jedna ulica, vrtić, humanitarno udruženje Kolo srpskih sestara, kao i udruženje žena preduzetnica. Smatram da se galerija, tokom prošle godine, na jedan dostojan način odužila našoj sugrađanki, kroz jedan veliki jubilej, `150 godina od rođenja Nadežde Petrović`, kada smo njenu ličnost i njeno umetničko stvaralaštvo, ne samo u Čačku, njenom rodnom gradu i brojnim gradovima u Srbiji, već i u regionu. Prvenstveno u Hrvatskoj i Sloveniji, a nakon toga i u Francuskoj. U prve dve zemlje, iz razloga što su to zemlje u kojima je Nadežda imala velike prijatelje, umetnike sa kojima je zajedno radila na osnivanju prvih izložbi i prvih tadašnjih kolonija, a Fransucka, zbog plodonosnog opusa Nadežde Petrović u tom periodu i iz razloga što je svetska organizacija UNESKO imenovala upravo Nadeždu Petrović i uvrstila je u jubilej obeležavanja godišnjica značajnih ličnosti”, zaključio je Ćalović.

Pored već pomenutih ustanova i udruženja koja nose ime jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, u samom centru grada Čačka u toku su radovi na pretvaranju glavne gradske ulice, Ulice župana Stracimira u pešačku zona kojoa će se završavati novim gradskim trgom koji će upravo poneti ime Nadežde Petrović.

Obeleženo 109 godine od smrti Nadežde Petrović; Foto: GZS

„Prošle godine smo obeležili 150 godina od rođenja naše velike umetnice, a danas smo ovde da obeležimo 109 godina od njene smrti ali i da obavimo jedan razgovor sa Nadeždom. Da joj kažemo ovaj prostor na kome se nalazimo poneti njeno ime. Ovo će biti trg Nadežde Petrović. Da će ovaj spomeni, a to je prvi spomenik u Srbiji podignut jednoj umetnici i rad je Ivana Meštrovića biti konzerviran i zaštićen. Da ćemo do kraja godine uraditi projekat za buduću stalnu postavku galerije `Nadežde Petrović` i nadam se već, sledeće godine, kada ćemo obeležiti 110 godina od njene smrti početi radove na tom fantastičnom objektu, još jednom objektu kulture u našem gradu”, rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Čačka, Miroslav Petrović.

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka; Foto: GZS

Petković je naglasio da radovi na izgradnji upravo Trga Nadežde Petrović i nove pešačke zone teku planiranim tokom.

Obeleženo 109 godine od smrti Nadežde Petrović; Foto: GZS

„Svi radovi teku predviđenom dinamikom. Sve podzemne instalacije su postavljene. Trenutno se izvode radovi na toplovodu. ispred gradske uprave je već krenulo popločavanje, danas kreće sadnja drveća u prvom delu ulice, tako da očekujemo da za par meseci svi budemo ovde, upravo pored Nadeždinog spomenika i otvorimo još jednu pešačku zonu za sve naše sugrađane”, zaključio je Petković.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK NADEZDA PETROVIC GODISNJICA VENCI POLAGANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.627.234 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)