У Гучи од сутра почиње дводневни стручни скуп „Домаћине, здрав си!” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
У Гучи од сутра почиње дводневни стручни скуп „Домаћине, здрав си!”
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
12.10.2022 | 0 коментар(а)



Лучани - Центар за културу општине Лучани у Гучи реализује пројекат „Домаћине, здрав си”,
Гуча, фото: РИНА

стручни скуп о здравицама и међународну смотру здравичара, подржане средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

На овом стручном скупу осим стручњака из Србије, учешће ће узети и филолози и етнолози из Босне и Херцеговине и Црне Горе. Истоврено, на скупу ће се представити и најпознатији здравичари Србије, као и најмлађи здравичар из Чачка. Скуп ће бити уприличен у Дане Покрова Пресвете Богородице и годишњице Првог сабора трубача у Гучи

„Поводом шест деценија успешног рада, представљања и популаризације здравица на Драгачевском сабору трубача у Гучи, жеља нам је да овим скупом искажемо своју захвалност онима који су од самих почетака радили на овом пољу. Сагледаћемо све околности које су успешно допринеле да се овај вид културног наслеђа одржи све до данас. Одабрали смо да овај дводневни скуп буде одржан у дане Покрова Пресвете Богородице, када је 1961. године одржан први Драгачевски сабор трубача у Гучи”, наводи се у саопштењу Центра за културу општине Лучани у Гучи .

Из ове установе поручују да су овим пројектом желели да анимирају стручњаке из области етнологије, фолклористике и филологије који долазе са својим радовима и презентацијама на овај стручни скуп.

„Сматрамо веома важним да позовемо и здравичаре који би, осим представљања здравица, својим предлозима, примедбама и дискусијама узели учешће и у раду самог скупа. На скупу желимо да стручној јавности представимо и младе здравичаре и тиме да код младих подстакнемо интересовање за овај елемент нематеријалног културног наслеђа Србије”, поручују из ове установе културе.

Посебан значај у реализацији овог пројекта имаће штампање стручне публикације са радовима свих учесника овог скупа. Објавиће се и здравице које здравичари буду припремили и представили учесницима, а очекивања су да ће публикација у виду зборника радова имати трајну вредност и представљати важну библиографску јединицу будућим истраживачима и стручним и научним посленицима.

 


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lucani guca strucni skup zdravicari

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.617.134 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)